Зробити домашньою|Додати до обраного
 
 

Виробнича практика у Болгарії

Автор: admin от 13-08-2019, 12:55
Виробнича практика у Болгарії
Відповідно до укладеного договору між Державним навчальним закладом «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» та «Міжнародним коледжем індустріалізації та захисту населення від лих і аварій» (Республіка Болгарія, м. Варна) у травні 2019 року група учнів Центру для проходження виробничої практики вирушила до сонячної Болгарії на узбережжя Чорного моря на курорт «Золоті піски» у 4-х зірковий готель «Одессос», який приймає щоденно понад 1500 туристів з країн Західної Європи.
В обов’язки учнів входило приготування, оформлення страв, траншування риби, птиці, обслуговування відвідувачів у залі ресторану та допомога у непростому виборі серед різноманітних виробів кулінарного та кондитерського мистецтва.
Учні працювали по 8 годин на день, мали триразове збалансоване харчування, мешкали у готельних номерах з усіма сучасними зручностями, відпочивали на узбережжі Чорного моря, налагоджували міжнародні стосунки з практикантами з інших країн, вивчали болгарську та англійську мови і при цьому отримували гідну зарплатню, яку мали змогу витрачати на розваги або заощаджувати.
Всі практиканти отримали не лише цінний і корисний досвід, а й приємні емоції від передування у Болгарії.

Юлія Мірзажалолова,
Оксана Грамотіна,
майстри в/н Центру
 
   
 
 
 
 
    
 
 
    
 

Випускний вечір 2019

Автор: admin от 1-07-2019, 12:28

 Випускний вечір 2019

27 червня у Державному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відбувся пройшов випускний бал для кращих учнів Центру. Юнаки та дівчата із груп АК-44, АК-45, АКОФ-47, БПК-26 отримали дипломи кваліфікованого працівника «Кухар», «Кондитер», «Офіціант», «Бармен», «Пекар» відповідно. 

Красиві, ніжні, схвильовані дівчатка та мужні урочисті хлопці раділи власним успіхам, дякували педагогам, батькам та Центру в цілому за чудові, змістовні та неповторні роки в дружньому учнівському колективі.

«Я – щаслива, що навчалася в цьому закладі. Після випускного з багажем знань по спеціальності я легко влаштуюся на роботу, адже мене вже запросили у кілька закладів ресторанного сервісу по Україні», – ділиться своїми враженнями активістка учнівського самоврядування, танцюристка Центру та просто красуня учениця групи АК-45 Віталіна Мартиненко.

«Як добре, що в свій час я не залишився в школі, як то кажуть «просиджувати штани», в пішов навчатися на кухаря-кондитера у тепер рідний для мене Центр», – захоплено та емоційно розповідає учень групи АК-44 Денис Котенко.

Ще один Денис – Мерзлікін – учень групи АК-44, стоячи поряд зі своїм одногрупником додає: «Так, чудовий заклад! Особливо запам’яталися змістовні та веселі вечори в гуртожитку. Недаремно кажуть, що студентське життя – найкраще!»

Ще багато гарних слів, приємних вражень, позитивних емоцій ми отримали від своїх випускників. Дякуємо вам, наші учні, тепер уже колишні, за роки спільної праці та щасливі миттєвості учнівського життя.

Будьте щасливими, залишайтеся успішними! 

В добру путь! Наші найкращі у світі випускники!


Наталія Матвієвська,

заступник директора з НВихР


 

 

 

 

 

 



Споживай енергію розумно

Автор: admin от 12-06-2019, 15:32

 11 червня 2019 року учні Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відвідали міську бібліотеку № 6 з метою оглянути виставку присвячену Дню сталої енергії.

Дні сталої енергетики є основними заходами Європейського тижня сталої енергетики на місцевому, регіональному та національному рівнях по всій Європі. Дні сталої енергетики мають на меті залучити споживачів, підприємців та можновладців до чисельних заходів, пов’язаних із виробництвом або споживанням відновлювальних джерел енергії та енергоефективністю. Вони є рекомендованим комунікаційним інструментом для поширення ідей сталої енергетики на місцевому та регіональному рівнях. Це також громадські заходи, які демонструють широкій аудиторії, що технології сталої енергетики та моделі поведінки є доцільними, економними та кращими для навколишнього середовища.


Алла Слюсаренко,

соціальний педагог Центру


 

 

 

 

 


Ярмарок на день захисту дітей

Автор: admin от 3-06-2019, 12:49

 1 червня 2019 року під час обласного свята «Майбутнє України творити молодим» відбувся ярмарок.

Двадцять вісім локацій для презентацій професій представили заклади професійної (професійно-технічної) освіти, серед яких достойно виступила команда Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» і представила професію майбутнього «фудтестер, ремюер».  Наша учениця Борщинська Яніна презентувала цей фах: «Фудтестер, ремюер –  інтегрована професія.

Фудтестер – це кухар-кондитер, що вміє не лише добре приготувати страву, але й самостійно удосконалювати її смак та зовнішній вигляд, а також презентувати блюдо відвідувачу ресторану, розповісти про делікатес, прорекламувати його, спробувати разом з клієнтом.

Ремюер – це офіціант-бармен, що не тільки розбирається у спиртних напоях, але й вдало підбирає їх до страв, уміє розповісти про кожен продукт, запропонувати клієнту дегустацію кількох напоїв, а ще – оригінально оформити подачу, засервірувати стіл та створити затишок і особливу атмосферу під кожного клієнта.

фудтестер, ремюер – це фактично сплав усього найкращого, що є у кожній професії нашого закладу. Це синтеззнань, умінь та навичок, що роблять фудтестера, ремюера просто універсальним солдатом ресторанного сервісу!

Багато, скажете ви. Так, немало. Але на кону ваш неймовірний успіх та процвітання вашої родини. І головне! Є гарна новина. Усьому цьому вже навчають.

Бачу німе запитання у ваших очах. Ні-ні, нікуди з міста їхати не треба. Саме у Сумах на вулиці Роменська є Державний навчальний заклад «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» - єдиний профільний заклад в області, що дає найвищі розряди по професіях, має у штаті найкращих професіоналів – майстрів виробничого навчання, найперший та єдиний, що реалізував проект «Міжнародна співпраця» та дає знання європейського рівня. Най, най, най! Це про нас!»

Двадцять вісім професій спробували на собі більше 500 учасників обласного свята: на власні очі побачили як виконуються окремі трудові операції перукарів, кравців, будівельників, механіків, офіціантів тощо. А найголовніше, переглянувши майстер-класи, старшокласники власноруч спробували відтворити дії професіоналів і переконатися, що робітничі професії в умовах сучасності є творчими, креативними і цікавими.

За завданням квесту до шатра Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» почергово підійшли 8 команд учнів шкіл Сумської області. Тут на них чекали: презентація професії майбутнього, дегустація власноруч зліплених та зварених вареників, пригощання старовинною українською стравою сластьонами, бармен-шоу з дегустацією прохолодних напоїв та цікава вікторина по темі з призами. Діти були у захваті від почутого та побаченого і обіцяли у майбутньому вступити до нашого навчального закладу.

Дякуємо організаторам та учасникам ярмарки та бажаємо усім дітям здоров’я та веселого літа.[url=http://][/url]

 

Наталія Матвієвська,

заступник директора з НВихР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 


Успіх у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності з професії «Офіціант»!

Автор: admin от 30-05-2019, 08:55

 28-29 травня 2019 року на базі Одеського вищого професійного училища морського туристичного сервісу, змагалися 24 майбутні фахівці ресторанної справи – кращі учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти з усіх регіонів України.

Наша учениця Олена Кузнєцова представляла Сумщину у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності з професії «Офіціант» та виборола VІ призове місце і стипендію Президента України.

На конкурсі майбутні офіціанти змагалися в майстерності, складанні серветок, умінні обслуговувати відвідувачів. Також конкурсанти виконали попереднє сервірування столу відповідно до жеребкування. Учасники показали правильність підбору посуду відповідно до меню, приборів, дотримання сервірування столу, раціональність та професійність рухів офіціанта.

Педагогічний та учнівський колективи Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» вітають Олену з достойним виступом на конкурсі та бажають успіхів у професії


Наталія Діхтярьова,

майстер виробничого навчання

 

  

 

 

Доторкнутися до прекрасного

Автор: admin от 20-05-2019, 13:39

 У першій декаді травня в Закарпатті розквітає диво-квітка – Нарцис альпійський, що зберігся з часу льодовикового періоду. Він росте в долині між хребтами Карпатських гір біля м. Хуст, що манить до себе шанувальників природи з України, та з усього світу. Побачити цей релікт, насолодитись його п’янким ароматом вирішили учні та викладачі Держаного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу». Любителі природи, подорожей та пригод об`єднались і відвідали мальовничі куточки України. Це було тісне та цікаве спілкування з природою: пізнавали рослинний та тваринний світ, звичаї та традиції місцевого населення, мандрували в історичному часі та просторі.

Наша група відвідала столицю Західної України – місто Львів, край бойків – м. Сколе, унікальну природно-культурну фортецю Тустань, що утворилась в льодовиковий період, доторкнулись до «живої» та «мертвої» води, відвідали дивні печери; насолоджувались шумом водоспаду Шипіт (зовсім не тихий!). Гуляли лісом, слухали гомін пташок – такі ж як і у нас. Ми піднімались на вершини ще засніжених гір, де на схилах, змінюючи один одного, зацвітають Червонокнижні первоцвіти. А краєвид з гори весняної зелені Карпат захоплює подих… 

Екскурсовод розповідав ніжні легенди кохання озера Синевір – одне із природних див України. Не минули і заповідник – Реабілітаційний центр бурого ведмедя. – Як там клишоногим живеться? Добре? – Дуже добре! Самі перевірили. 

А замки-фортеці?  Хіба можна їх було минути… Та це ж історія предків. Гуляли замками Олесько, Шенборна, Паланок. Відвідали термальні лікувальні джерела м. Берегово. Да, місто угорців, але нас розуміли і запрошували у гості. Зупинялись у м. Велика Копаня біля джерела, з якого тече диво-вода, яка дає близнюків і у тварин, і у людей. Це центр близнюків у світі! Диво та й годі. Мешканці розповідали історії, які не можна пояснити.

Дуже сподобалась екскурсія. Усі в захваті. Від зелених гір із сніжними вершинами неможна було погляду відірвати. З сувенірами, трохи втомлені, але із гарним настроєм та незабутими враженнями повертались додому, а думки про нові подорожі. 

Скільки красивих місць в Україні, де потрібно побувати. 

Пізнавайте свою країну і рідний край! Любіть Україну – вона дуже красива.


Високі гори, скелі й кручі,

Потік бурхливої води,

Залишать спогад неминучий,

І знов покличуть нас сюди.


З вершини скелі нам відкрився,

Прекрасний краєвид Карпат,

Душа від щастя аж співала,

А серце било як набат.


Не описати все словами,

Це мальовничий, дивний край,

В моїх думках він завжди буде,

Немов землі небесний рай.


Ірина Коновалова,

викладач хімії та біології


   

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 


Екскурсія до військової частини

Автор: admin от 18-05-2019, 13:33

 16 травня 2019 року учні Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відвідали 11-й окремий батальйон (11 ОБ НГУ, в/ч 3051) — підрозділ у складі Східного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України, розташований у місті Суми по вулиці Роменській, військове містечко №2. 

Військові провели цікаву екскурсію по території батальйону, представили різні види зброї, розповіли про їх особливості та використання. Також було проведено майстер-клас роботи зі спеціально навченою собакою. Учні були вражені чистотою, порядком та дисципліною у військовій частині.

Екскурсія була інформативною, цікавою та потрібною.


Любов Мирончук,

викладач Центру

 

 

 

 

   

   

   

    

   

 


Стрільби на полігоні у Радьківці

Автор: admin от 18-05-2019, 11:31

 16 травня 2019 року з метою якісного виконання програми предмету «Захист Вітчизни» юнаки ІІІ курсу Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відвідали військовий полігон В/Ч А1476 у селі Радьківка сумського району Сумської області.

Сумським міським військовим комісаріатом було організовано 5 навчальних точок. Учні мали можливість закріпити на практиці теоретичні знання, які були здобуті під час вивчення предмету «Захист Вітчизни», а саме:

- складання та розбирання автомату;

- прицілювання;

- огляд мін та гранат різних видів;

- ознайомлення із вмістом індивідуальної аптечки військослужбовця ЗСУ;

- стрільби з легендарного автомату Калашнікова.

Кожен учень отримав по 14 бойових патронів калібру 5,45 для виконання початкової вправи з автомата.

Усі учні отримали море позитивних вражень та відчули себе справжніми захисниками Вітчизни.


Юрій Денисенко,

викладач предмету «Захист Вітчизни»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Свято вишиванки

Автор: admin от 17-05-2019, 12:39

 16 травня 2019 року у Держаному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» пройшло свято вишиванки, яке традиційно проводиться в Україні у 3-й четвер травня. У заході взяли участь учні, викладачі, майстри виробничого навчання Центру. Урочистості розпочалися з концертної програми, вітального слова заступника директора з НВихР Наталії Матвієвської та відкриття виставки вишиванок.

Мелодійність пісень перепліталася з барвами орнаментів на традиційному українському одязі учасників свята, лейтмотивом якого стала ідея збереження, відновлення та примноження кращих традицій українського народу. Усі охочі мали можливість оглянути експонати виставки, яку оформили куратор національно-патріотичної комісії учнівського самоврядування Людмила Мельник та учні групи АК-24. На виставці були представлені вироби ХІХ-ХХ ст. з усіх куточків Слобожанщини та сучасна вишивка. Оплесками дякували глядачі майстру виробничого навчання Надії Панченко за авторський вірш «Українська вишиванка». Усіх, хто прийшов на захід у вишиванці, представники учнівського самоврядування пригостили солодощами. Свято завершилось виконанням «Пісні про рушник».


Людмила Мельник,

викладач української мови і літератури

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Кінна дитячо-юнацька спортивна школа

Автор: admin от 17-05-2019, 10:52
15 травня 2019 року учні Держаного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відвідали обласний комунальний навчально-тренувальний заклад «Сумська кінна дитячо-юнацька спортивна школа». Учні дізналися багато цікавого про коней, умови їх утримання, їх спортивні досягнення та різні породи. Найбільше учням сподобалось кататися верхи на конях.
 Вікторія Громова,
практичний психолог

 
       

 

Ніколи знову

Автор: admin от 14-05-2019, 11:02

З метою просвітницької роботи молоді до Дня пам’яті та примирення учнівський та педагогічний колективи ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відвідали виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори», яка демонструвалась у Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці. На виставці учні мали змогу поглибити знання про героїчне минуле нашого народу, усвідомити величний подвиг українців у Другій світовій війні та велич подвигу українців, які ціною власного життя, здобули Перемогу.

Алла Слюсаренко, 
соціальний педагог Центру

 

 

     

День Матері

Автор: admin от 13-05-2019, 10:59

11 травня 2019 року представники учнівського самоврядування та педагоги Центру привітали з днем матері маму випускника нашого навчального закладу воїна-афганця, що героїчно загинув, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок, Леоніда Усіка. Лідія Миколаївна Усік з радістю зустріла гостей і з вдячністю прийняла подарунки та запросила на чаювання. Літня жінка була надзвичайно вдячна за постійну увагу та допомогу з боку учнівського та педагогічного колективів Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу». 
Ми бажаємо Лідії Миколаївні Усік добробуту, міцного здоров’я та радості. Лідія Миколаївна – це мама, з якої варто брати приклад, адже вона виховала гідного громадянина своєї держави, справжнього патріота та сміливого бійця Леоніда Усіка.
Ще раз вітаємо Лідію Миколаївну та усіх мам з чудовим святом – Днем Матері.

Каріна Юлдашева,
активістка учнівського самоврядування Центру

  

День пам’яті та примирення і 75-а річниця перемоги над нацизмом

Автор: admin от 10-05-2019, 10:35

Відповідно до листа Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації № 04.2-13/20145 від 03.05.2019р. та розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 26.04.2019 № 243-ОД «Про відзначення в Сумській області у 2019 році Дня пам’яті та примирення і 75-ї річниці перемоги над нацизмом» протягом травня 2019 року у Центрі було проведено такі заходи:
• виховна година «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» із презентацією книги «Друга світова війна в історичній пам’яті України» (за матеріалами інституту національної пам’яті) та виконанням пісень про ВВВ;
• інформаційні п’ятихвилинки на уроках історії «Герої ВВВ»;
• військово-патріотичний просвітницький захід «Служба в Збройних силах України» за участю учасника антитерористичної операції військового комісара Притики Михайла Григоровича;
• тематична виставка історичної літератури на військово-патріотичну тематику «ВВВ у художній літературі»;
• виготовлення та розповсюдження серед учнів та працівників Центру пам’ятного знаку «Мак пам’яті»;
• відвідини та привітання учнівською молоддю ветерана ВВВ Супруна Сергія Івановича, 1925 р.н.;
• участь у покладанні квітів до пам’ятників героям ВВВ 9.05.2019р.та присутність педагогів та учнів на параді та святкових дійствах, присвячених 73-й річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Наталія Матвієвська,
заступник директора зНВихР

    

Заслужене І місце у конкурсі «Моральний вчинок»

Автор: admin от 8-05-2019, 10:18

На виконання наказу Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 22.02.2019 № 100–ОД «Про проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок» у 2019 році проведено обласний етап конкурсу.
На конкурс направлено 84 конкурсні роботи від закладів позашкільної (2), загальної середньої (64), професійної (професійно-технічної) (11) освіти, шкіл-інтернатів (6) та Штепівського навчально-реабілітаційного центру. 
Роботи відзначалися якістю виконання, креативністю, масштабністю участі, висвітлювалася готовність учнівської молоді до захисту України, забезпечення її суверенітету, територіальної цілісності. 
Державний навчальний заклад «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» взяв активну участь у конкурсі «Моральний вчинок». Учасники факультативу «Християнська етика» на чолі з керівником, викладачем історії України Аллою Одеською представили результат довготривалого проекту «Молитва у фарбі».
«Дослідницький культурологічний колективний проект «Молитва у фарбі» був розпочатий з метою вивчення робіт видатних іконописців: давньогрецького Діонісія та середньовічного московитського художника-іконописця Андрія Рубльова. Тема надзвичайно цікава та багата на матеріали. Перша частина нашої роботи присвячена саме їй. У другій частині проекту гуртківці розглядали образ Пресвятої Богородиці в історії іконописання», – говорить учень І курсу Артем Письмак, який брав активну участь у розробці проекту. Усього до дослідницької роботи було залучено 16 учнів, найактивніші з них: Арсен Абдуллаєв, група АК-25, Владислав Бей та Артем Письмак, група АКП-16.
Ми раді з того, що у номінації «Культорологічний напрямок» наша робота отримала І місце. 
Вітаю учасників факультативу з перемогою в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок» 2019.

Алла Одеська,
координатор проекту, керівник факультативу «Християнська етика»

  

Ніхто не забутий, ніщо не забуто

Автор: admin от 7-05-2019, 10:15

7 травня у ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» для учнів ІІ, ІІІ курсів відбулася презентація книги «Друга світова війна в історичній пам’яті України» виданої за матеріалами інституту національної пам’яті. Викладач історії Алла Одеська розповіла який вагомий вклад у перемогу над нацизмом внесла Україна, яку ціну вона заплатила за перемогу. Керівник художньої самодіяльності та працівник Центру Валерій Атаманчук, Едуард Казацький представили учнівський аудиторії пісні воєнних років. Діти уважно слухали та аплодували.

Тетяна Нікіфорова,
бібліотекар Центру

 

 

 

Оголошення

Автор: admin от 3-05-2019, 10:11
Обласний комунальний навчально-тренувальний заклад «Сумська кінна дитячо-юнацька спортивна школа» пропонує відвідати інформаційну екскурсію з можливістю покататися верхи на коні. Вартість екскурсії 40 грн. з однієї особи.

Наразі формується екскурсійна група. Дата поїздки планується на середину травня.

За інформацією звертатися до практичного психолога.

Серце до серця

Автор: admin от 2-05-2019, 10:05

У ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» з 18 по 26 квітня проходила XIV Всеукраїнська благодійна акція «Серце до серця» під гаслом «Дитяче серденько, живи». Учнівський та педагогічний колективи взяли активну участь у акції. Спільними зусиллями нам вдалося зібрати майже 500 грн. Сподіваємося, що наш вклад у добру справу врятує комусь життя. Дякуємо організаторам та учасникам акції. Ми з радістю і надалі будемо долучатися до благодійних акцій, що несуть добро та надію.

Вікторія Громова,
практичний психолог Центру

 

 

    

Пам’ять жива

Автор: admin от 26-04-2019, 08:20

25 квітня у гуртожитку пройшла презентація книги Юрія Щербака «Чорнобиль» присвячена черговій річниці Чорнобильської трагедії. 
Учні дізналися багато цікавого про цю подію з твору Ю. Щербака. Багатьох вразило те, що герої повісті відомого українського письменника — реальні люди: пожежники, вчені, робітники, лікарі, військовослужбовці, церковнослужителі, іноземці. Звела, об’єднала цих, досі не знайомих людей, подія, що приголомшила світ: аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Тоді, під час ліквідації наслідків аварії, автор часто бував на АЕС, мав численні зустрічі з учасниками «опору атомній стихії». Враження від побаченого, почутого лягли в основу документальної повісті. Письменник розкриває подробиці аварії, аналізує факти, вчинки фізиків, медиків, авіаторів, персоналу АЕС. При цьому особливу увагу він зосереджує на причинах, які призвели до вибуху четвертого реактора.
Усі присутні вшанували хвилиною мовчання тих, хто загинув у наслідок Чорнобильської трагедії. Сподіваємося, що таке більше не повториться ніколи.

Тетяна Нікіфорова,
бібліотекар Центру

 

Перемоги сумчан на Всеукраїнських змаганнях

Автор: admin от 26-04-2019, 08:02

22-24 квітня у м. Дніпро відбулися Всеукраїнські змагання з легкої атлетики серед закладів професійно (професійно-технічної) освіти України.
Сумську область представляли учні різних навчальних закладів, а саме: Валуйко Катерина – Глинський ПАЛ; Зінченко Єлизавета – ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу»; Клименко Катерина – Сумський ВПУБД; Одінцова Єлизавета – Сумський центр ПТО; Доля Володимир – Сумське ВПУБА; Качайло Євген – Сумське ВПУБА; Лукаш Павло – Сумське ВПУБА; Панащенко Віталій – Сумське ВПУБА; Міщенко Олег – Сумський ХТЦПТО; Сахно Сергій – Охтирський центр ПТО. 
Після урочистого відкриття змагань на стадіоні «Олімпійські резерви» відбулися перші забіги на дистанції 100 м. Учениця ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» Зінченко Єлизавета, посівши 2-місце в кваліфікації, відібралась до фіналу. Також до фіналу відібрались Одінцова Єлизавета та Клименко Катерина з 3-ми та 8-ми результатом. У фінальній частині бігу на 100 м. нашим дівчаткам вдалось піднятись на п'єдестал пошани з другим та третім результатом. 
1. Бондарева Анастасія – 12.9сек (м. Дніпро); 
2. Зінченко Єлизавета – 13.7сек (м. Суми); 
3. Одінцова Єлизавета – 13.9сек (м. Суми); 
7. Клименко Катерина – 15.3сек (м. Суми). 
Паралельно завершилися змагання зі штовхання ядра у жінок та чоловіків, де представники Сумської області посіли два 4 місця, залишившись за крок до п'єдесталу пошани:
4. Валуйко Катерина – 8м58см (м. Суми); 
4. Доля Володимир – 10м33см (м. Суми). 
В цей же день відбулися забіги на 100 м. у чоловіків, де у фіналі Панащенко Віталій здобув 5 місце з результатом 12.1. Також у нашої команди була і золота нагорода. Її здобув Лукаш Павло в бігу на 400м. з результатом 55.2 сек. з чим його і вітаємо. Трішки не вистачило сил на 400 м. й іншому представнику Сумщини Качайло Євгену. Його результат склав 56.8 сек. і 6 місце у цих змаганнях. 
Другий день змагань був не менш вдалий на медалі, а саме: в стрибках у довжину дівчата Одінцова Єлизавета посіла ІІІ місце цих змагань з результатом 4.26 м., в чоловіків результати були дещо гіршими, але все одно високими адже приймало там 13 учасників: 
1. Галайда Сергій – 6.50м (м. Дніпро)
2. Шеревдяков Роман – 6.14м (м. Чернівці) 
3. Деренчук Сергій – 6.12м (м. Вінниця) 
4. Панащенко Віталій – 5.87 (м. Суми) – 
8. Сахно Сергій – 5.64м (м. Суми) 
9. Доля Володимир – 5.36м (м. Суми). 
На 1500 метрів у чоловіків Міщенко Олег здобув ІІ-місце. Його результат склав 4.40,6. А от найвидовищними видами змагань з легкої атлетики є естафети 4х100м. Чоловіча естафета була другою з результатом 47.1. Склад команди: Сахно Сергій, Панащенко Віталій, Качайло Євген та Лукаш Павло. Посівши ІІІ місце наша жіноча команда завершила ці змагання. Склад команди: Одінцова Єлизавета, Валуйко Катерина, Клименко Катерина та Зінченко Єлизавета.

Андрій Редченко,
викладач фізичної культури

 

 

ХХХІІІ ОБЛАСНА СПАРТАКІАДА ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ СУМЩИНИ: ЛЕГКА АТЛЕТИКА

Автор: admin от 26-04-2019, 07:43

16-17 квітня на легкоатлетичному стадіоні Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка 16 закладів професійної (професійно-технічної) освіти змагалися за призові місця та залікові бали до обласної спартакіади
Ці змагання були відбірковими до збірної команди Сумської області для участі у Спартакіаді України, яка відбудеться 22-24 квітня в м. Дніпро.
За результатами двох днів змагань спортсмени Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» вибороли третє місце, керівник фізичного виховання Тимощенко М.О.
Переможців та призерів нагороджено грамотами, медалями.

Михайло Тимощенко,
керівник фізичного виховання Центру

  

День відкритих дверей

Автор: admin от 24-04-2019, 09:28

23 квітня 2019 року у Державному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» проведено День відкритих дверей. Наш Центр гостинно відкрив двері випускникам шкіл міста Суми та Сумської області для того, щоб кожен абітурієнт особисто переконався у правильності свого вибору. У навчальному закладі одночасно працювали пункти з проведення майстер-класів за спеціальностями та розваги від учнівського самоврядування та соціально-психологічної служби Центру. 
У навчальних лабораторіях кухарів гості закладу мали можливість спробувати себе у ролі кухарів, кондитерів, офіціантів, барменів та продавців. 
У лабораторіях кухарів та кондитерів готували смачний вінегрет, смажили млинці та повітряний хмиз, фламбували запечену у соляній шубі скумбрію, вчилися оздоблювати кремом кондитерські вироби та куштували усю цю смакоту. У кабінеті вивчення товарознавчих дисциплін наші майстри виробничого навчання показали майстер-класи з оформлення подарунків, ефектного представлення товару для продажу. Але найбільше здивувало та порадували абітурієнтів майстри «барської» справи, що показали шоу барменів та пригостили усіх присутніх смачними оригінальними коктейлями.
Уже сьогодні випускники шкіл навчилися красиво складати серветки, накривати на стіл, готувати власноруч смачні традиційні страви української кухні та оформляти подарунки. Це лише перші кроки в обраній професії. Перші, але такі важливі для кожного абітурієнта, адже вони визначають майбутню долю. Недарма в народі кажуть: «Обираючи професію, визначаєш власну долю». 
Також на гостей Центру чекав цікавий концерт та інформативний відеоролик про наш навчальний заклад. З радістю та щирими сподіваннями відкриваємо двері перед кожним вступником та бажаємо зробити правильний вибір і прийти навчатися до Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу»

Наталія Матвієвська,
координатор профорієнтаційної роботи Центру

                             

Право вибору має кожен

Автор: admin от 17-04-2019, 13:40

16 квітня 2016 року у Державному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» у рамках проекту Ювенальної превенції «Я маю право» відбулася лекція «Другий тур виборів 2019». Представниця даної структури повідомила учням Центру важливу інформацію про права виборців в Україні та можливість їх реалізувати і захистити результат виборів, відповідно до закону України про вибори. Усі присутні отримали інформаційні буклети та календарики на пам’ять. 
Сподіваємося, що усі учні та працівники Центру візьмуть активну участь у другому турі виборів 2019. Бажаємо всім здоров’я, а Україні – процвітання!

Наталія Матвієвська,
заступник директора з НВихР

  

Заходи проведені учнівським самоврядуванням до Дня народження Т.Г. Шевченка.

Автор: admin от 8-04-2019, 12:26

Заходи проведені учнівським самоврядуванням до Дня народження Т.Г. Шевченка.

   

Касарго 2019

Автор: admin от 18-03-2019, 15:31

17 березня 2019 року учні (Микола Расенко, Антон Крещік, Олена Кузнєцова, Денис Котенко) та майстер виробничого навчання (Володимир Манастирний) Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» вирушили до італійського міста Касарго на 6-й Міжнародний кулінарний конкурс «Здорова їжа та напої без відходів. Касарго – 2019». Ми єдиний навчальний заклад, який представляє не тільки м. Суми, але й усю Україну. До м. Касарго приїхали представники провідних кулінарний шкіл Європи. Бажаємо нашим учасникам гідно показати себе та представити Україну.

Ви можете спостерігати за конкурсом за посиланням
https://www.facebook.com/CFPACasargo/

https://www.facebook.com/manastirny.auba/videos/2663526053662951/
https://www.facebook.com/manastirny.auba/videos/2663490080333215/
https://www.facebook.com/manastirny.auba/videos/2663486140333609/

Максим Шейко,
методист Центру

        

Вітаємо переможців II етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад зі спеціальних дисциплін!

Автор: admin от 18-03-2019, 15:28

Серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти та міжшкільних навчально-виробничих комбінатів 21 лютого 2019 року відбувся ІІ (обласний) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад зі спеціальних дисциплін за 6 напрямками підготовки. У змаганнях брали участь 86 учнів І-ІІІ курсів із 27 закладів професійної (професійно-технічної) освіти та 1 міжшкільного навчально-виробничого комбінату за професіями: «Муляр», «Маляр», «Кухар», «Продавець продовольчих товарів», «Електрогазозварник», «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування», «Перукар (перукар-модельєр)», «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів», «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва».
Відповідно до Умов проведення та критеріїв оцінювання II етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад визначено переможців зі спеціальних дисциплін:

з професії «Кухар»:
І місце – Карина Хоруженко, ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу»,

з професії «Продавець продовольчих товарів»:
І місце – Аліна Романенко, ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу»,

Вітаємо переможців ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та бажаємо творчих успіхів і не зупинятися на досягнутому! 
Сміливо крокуйте вперед!

Ірина Стовбир,
заступник директора з НВР

 

Оновлення змісту навчання майбутніх кваліфікованих робітників з професій «Кухар» та «Офіціант»

Автор: admin от 11-03-2019, 15:25

Спільно з роботодавцями Навчально-методичним центром ПТО у Сумській області 05-06 березня 2019 року в ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» проведено семінар-практикум для майстрів виробничого навчання з професій «Кухар» та «Офіціант».
У заході взяло участь 32 педагогічних працівника закладів професійної (професійно-технічної) освіти Сумщини.
Для майстрів виробничого навчання працівники ресторанного комплексу «Козацька броварня» презентували майстер-клас «Приготування смажених м’ясних страв у хоспері».
У рамках проекту «Упровадження інтегрованого навчання при підготовці кваліфікованих робітників з професій «Кухар», «Кондитер» педагогічні працівники ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» провели бінарний урок «Сучасні тенденції в технології приготування та оформлення страв англійської кухні. Холодні страви».
Майстри виробничого навчання ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу», «Шосткинський центр ПТО», «Охтирський центр ПТО» продемонстрували майстер-класи: «Сучасні виробничі технології сервірування, подачі страв та напоїв у закладах ресторанного господарства», «Приготування та подача повітряної яєчні з горіхово-м’ятним гарніром», «Сучасні страви молекулярної кухні», «Карвінг – мистецтво художнього різьблення по овочах і фруктах та створення композицій».

Максим Шейко,
методист Центру

   

Найкращі майбутні кухарі та офіціанти Сумщини навчаються у нашому Центрі

Автор: admin от 11-03-2019, 15:09

За звання кращих фахівців ресторанного сервісу на Сумщині змагалися учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, де готують майбутніх кваліфікованих робітників.
У Сумському центрі ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу 05-06 березня 2019 року проходив ІІ етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів 18 закладів професійної (професійно-технічної) освіти області за професіями «Кухар» та «Офіціант».
Конкурс проводився у два тури: теоретичний та практичний.
Завдання практичного туру із професії «Кухар» відповідали вимогам 4 кваліфікаційного розряду та передбачали виконання 2-х завдань: приготування філе курячого фаршированого зі складним гарніром та яблук смажених у тісті.
Із професії «Офіціант» практичний тур відповідав вимогам 3 кваліфікаційного розряду та передбачав виконання 3-х завдань: складання серветок різними способами, техніка наливання вина та рух із тацею, техніка попереднього сервірування столу (сніданок, обід, вечеря).
Під час теоретичного туру учасники виконували тестові завдання з предметів професійно-теоретичної підготовки.
За результатами конкурсних змагань перемогу з професії «Кухар» здобув Расенко Микола, учень ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу». ІІ місце посіли Цілина Юлія, учениця ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище» та Клепешньова Анастасія, учениця ДПТНЗ «Синівський професійний аграрний ліцей»; ІІІ місце – Куліченко Оксана, учениця ДНЗ «Шосткинський центр професійно-технічної освіти» та Вечерова Лілія, ученниця ДПТНЗ «Лебединське вище професійне училище лісового господарства».
З професії «Офіціант» І місце виборола Кузнєцова Олена, учениця ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу»; ІІ місце – Галай Анастасія, учениця ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище»; ІІІ місце – Літвинова Анна, учениця ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище»
Переможець з професії «Кухар» братиме участь у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу, що відбудеться 14-15 травня 2019 року в м. Київ, з професії «Офіціант» – 28-29 травня 2019 року в м. Одеса.
Бажаємо нашим учням гідно представити Сумщину в заключному етапі конкурсу.

Ірина Стовбир,
заступник директора з НВР

                                  

Свято до Дня 8 Березня.

Автор: admin от 11-03-2019, 11:17

07 березня2019 року в Державному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відбулося свято до Дня 8 Березня. Цей день по вінця був наповнений весняним, сонячним теплом, ніжними барвами квітів.
Сьогодні важко назвати хоча б одну сферу діяльності, де б не працювали жінки, як неможливо собі уявити будь-яку професію без чарівних посмішок, дбайливих рук і небайдужих жіночих сердець. Дуже важко жити без ласкавого маминого погляду і лагідних рук, які завжди втішать і заспокоять, без очей коханої жінки, які розуміють все, чим ти живеш, без голосу донечки, який дає наснагу і надію на майбутнє.
Учні Центру подарували чудовий концерт. Своїми запальними танцями, піснями, вони вітали усіх жінок навчального закладу. У це прекрасне свято від усієї душі бажали любові, добра, успіхів.

Валерій Атаманчук,
керівник художньої самодіяльності

           [media=http://]https://www.facebook.com/maksim.sheyko.33/videos/pcb.439129823492201/437541186989557/?type=3&theater&ifg=1

[media=http://]https://www.facebook.com/maksim.sheyko.33/videos/pcb.439129823492201/437538236989852/?type=3&theater&ifg=1

Перемога попереду

Автор: admin от 7-03-2019, 10:35

6 березня 2019 року у рамках підготовки до міських та обласних змагань з міні-футболу на базі Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» пройшла товариська гра між командами дівчат Центру та командою «Барса». У запеклій боротьбі наші дівчата поступилися суперницям з рахунком 4:2. Але ми не падаємо духом, бо це лише перша гра перед серією офіційних змагань. Бажаємо нашим спортсменкам успіху!

Андрій Змисля,
Викладач фізичної культури

   

Молодь за здоровий спосіб життя!

Автор: admin от 7-03-2019, 10:31

18.02.-26.02.2019 року представник молодіжної організації «Good choice» Бутурлим П.М. провів три зустрічі з учнями І-ІІІ курсу Центру з теми: «Алкоголь, тютюнопаління, наркотики». Ці заходи були присвячені профілактиці шкідливих звичок серед молоді з метою допомогти підліткам усвідомити проблему шкідливих звичок і виробити у них навички захисної поведінки, сприяти усвідомленню власних життєвих цінностей і їх впливу на життя.

Абдулаєв Арсен, віце-президент учнівського самоврядування, 
Вікторія Громова, практичний психолог

    

Наші у трійці найкращих

Автор: admin от 25-02-2019, 22:43

Продовжуючи добрі спортивні традиції дівчатка нашого навчального закладу змагалися в першості міста з баскетболу 3×3. З перших днів змагань було зрозуміло лиш одне, що боротьба за призові місця буде надто складною. До останнього матчу була інтрига, але все ж таки нашим дівчаткам вдалось здобути бронзові нагороди даних змагань. Кафедра фізичного виховання висловлює подяку Ждан Ірині, група АКП-26, Заведенко Вікторії, група АКОФ-27, Шарковій Анні, група БК-15 та Дешко Єлізаветі, група АК-23.

Кафедра фізичного виховання Центру

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Губернаторський стипендіат

Автор: admin от 21-02-2019, 22:14

20 лютого 2019 року у сесійній залі Сумської обласної державної адміністрації відбулася знаменна подія для всієї області і для нашого навчального закладу зокрема. Пройшло вручення стипендії губернатора кращим з кращих учням з усіх куточків Сумщини. З десятків тисяч школярів та учнів професійно-технічних навчальних закладів було обрано 45 найкращих, найталановитіших та найуспішніших хлопців та дівчат – відмінників навчання та переможців олімпіад і конкурсів. 
Педагогічний та учнівський колективи Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» надзвичайно тішиться з того, що серед плеяди зірок учнівської молоді Сумщини яскраво засвітилася зірочка нашого учня групи АК-35 Миколи Расенка. 
Микола протягом навчання у Центрі неодноразово брав участь у різноманітних конкурсах, олімпіадах, змаганнях. І завжди це був успішний виступ та призові місця на обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах фахової майстерності за професією «Кухар».
Расенко Микола творча, енергійна, ініціативна особистість, він є лідером у групі, бере активну участь у громадському житті Центру. У 2018 році брав участь у 5-му Міжнародному конкурсі ресторанних технологій «BESTCookFest – 2018» у номінації CJ2 «Страви з м’яса». За свою страву та її презентацію Расенко Микола був нагороджений Дипломом ІІІ ступеня та бронзовою медаллю.
У 2019 році на Миколу чекають нові вершини професійної майстерності: обласний конкурс за професією «Кухар» та поїздка до Італії на 6-й Міжнародний командний конкурс «Здорова їжа та напої без відходів. Касарго – 2019».
Ми щиро бажаємо Миколі нових успіхів та звершень та пишаємося тим, що Расенко Микола – наш вихованець, учень Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу».

Наталія Матвієвська,
заступник директора з НВихР

            

Канадський проект «Community Policing»

Автор: admin от 21-02-2019, 21:57

Державний навчальний заклад «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій торгівлі та ресторанного сервісу» з метою взаємодії поліції та студентської молоді закладів ПТНЗ як партнерів у діяльності з протидії гендерно-зумовленому насильству у лютому 2019 року прийняли участь у канадському проекті: «Community Policing – через довіру і взаєморозуміння будуємо безпечний простір громади».
Завдання проекту:
1.Розвиток спільної відповідальності за безпечний простір громади м. Суми, визначення спільного плану з превенції гендерно-зумовленого насильства.
2.Укріплення довіри між студентською молоддю ВНЗ та ПТНЗ і патрульною поліцією .
3.Формування громадянської позиції населення місцевої громади.
У рамках проекту були проведені заняття з учнями І курсу, на яких представники патрульної поліції провели інформаційну та просвітницьку роботу з основ культури гендерної рівності, що сприяла формуванню гендерної культури та подоланню усталених стереотипів щодо ролі та місця жінок та чоловіків у суспільстві, виховання соціально-компетентної та толерантної особистості; дослідили процес з питань забезпечення рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків; ознайомили учнів із державною політикою з утвердження гендерної рівності в Україні.
Усі заняття проходили з «брейк-паузою», що дозволяло учням відійти від основної теми та трохи поспілкуватися і обговорити особисті питання з співробітниками патрульної поліції, перекусити та зарядитися енергією. 
Після закінчення просвітницьких занять учні Центру поділились отриманою інформацією з учнями загальноосвітніх шкіл м. Суми у вигляді майстер-класів та акції.
Під час проведення акції був оформлений інформаційний стенд «Гендерна рівність», виготовлені буклети. Учасники акції мали змогу залишити свої побажання на кольорових кульках та плакаті «Зупинимо насилля разом» і отримати взамін кольорова ручку. Акція проводилась у бузкових відтінках.
Також були проведені майстер-класи зі складання серветок та розпису пряників, на яких діти мали можливість донести інформацію через малюнки та гасла.
По закінченню проекту у міській бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка було проведено засідання круглого столу за участю керівника проекту «Community Policing – через довіру і взаєморозуміння будуємо безпечний простір громади» Троїцької М.Є., представників патрульної поліції, представників громадської організації «Кризовий центр психічного здоров’я» та представників навчальних закладів, на якому були підведені підсумки проведених заходів під час проекту та урочисте нагородження учасників проекту грамотами.

Алла Слюсаренко, соціальний педагог
Вікторія Громова, практичний психолог Центру

              

Увага!

Автор: admin от 20-02-2019, 21:47

Для учнів ІІІ курсу, які у 2019 році завершують здобуття повної загальної середньої освіти та складають державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання, просимо ознайомитися з прес-релізом ХРЦОЯО за лютий 2019 року.

Перемога за нами

Автор: admin от 19-02-2019, 22:31

ІІ Відкритий фестиваль «Вареники-Шостка-Фест» добіг свого кінця. 12 лютого 2019 року численний глядацький зал ЦЄВ «Юність» вітав не менш численних учасників найсмачнішого фестивалю.
Цьогорічне кулінарне шоу об’єднало аж 47 команд! Серед учасників були й новачки, були й такі команди, які вже вдруге або навіть утретє завзято презентують свої кулінарні вміння та вареничну фантазію. Дружня атмосфера відчувалась надзвичайно! Фіналом Фестивалю стало нагородження команд. Але оскільки головним змістом заходу було все-таки Гран-прі, то звернемо увагу, так сказати, на офіційну частину.
Гран-прі цього разу поїхало до нас, у Державний навчальний заклад «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу». Його виборола команда «Браві козаки»: учень групи БК-15, Захаров Єгор, майстер виробничого навчання Мірзажалолова Ю.О. та учень групи БК-25, Крещік Антон, майстер виробничого навчання Грамотіна О.Ю. Отже, ІІ Відкритий фестиваль «Вареники-Шостка-Фест – 2018» завершився. Але ж чи може завершитись мрія про смачні вареники?

Максим Шейко,
методист Центру

      

Свято закоханих

Автор: admin от 19-02-2019, 22:26

14 лютого 2019 року у стінах Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відбулися святкові заходи до дня св. Валентина, організовані та проведені активістами учнівського самоврядування. Уже з ранку учні дарували своїм друзям та педагогам листівочки з побажаннями з чарівного мішечка св. Валентина. Також гарний настрій забезпечили вітальні плакати на тему кохання у стінах Центру. 
Особливо всі чекали святкового ярмарку, де кожна група мала можливість представити смачну випічку, виготовлену власноруч, а кожен присутній міг придбати солодкий тематичний сувенір. На яр марці було гамірно, весело, смачно та позитивно.
Потім відбувся святковий концерт та конкурси для закоханих пар. Особливо усім сподобався бальний танець від хлопців групи АКП-16 та дівчат з учнівського самоврядування. Молодість, краса, закоханість панували на цьому святі. Усі присутні отримали задоволення від концерту та бажаючі залишилися на святкову дискотеку. 
Свято закоханих вдалося на славу! Особлива подяка активістам учнівського самоврядування.

Наталія Матвієвська,
заступник директора з НВихР.

https://www.facebook.com/maksim.sheyko.33/videos/pcb.428407264564457/427042141372795/?type=3&theater&ifg=1

[media=http://]https://www.facebook.com/maksim.sheyko.33/videos/pcb.428407264564457/427042711372738/?type=3&theater&ifg=1

https://www.facebook.com/maksim.sheyko.33/videos/pcb.428407264564457/427042531372756/?type=3&theater&ifg=1

https://www.facebook.com/maksim.sheyko.33/videos/pcb.428407264564457/427042621372747/?type=3&theater&ifg=1

https://www.facebook.com/maksim.sheyko.33/videos/pcb.428407264564457/427042621372747/?type=3&theater&ifg=1

https://www.facebook.com/maksim.sheyko.33/videos/pcb.428407264564457/427041874706155/?type=3&theater&ifg=1

                   

Особливості складання ДПА у формі ЗНО у 2018-2019 навчальному році

Автор: admin от 18-02-2019, 09:57

12 лютого 2019 року у актовій залі Центру відбулося загальне зібрання учнів ІІІ курсу, на якому заступник директора з навчальної роботи Ганна Олексіївна Черкай довела до відома присутнім інформацію про особливості складання ДПА у формі ЗНО у 2018-2019 навчальному році.

  

Зупинимо булінг разом!

Автор: admin от 18-02-2019, 09:24
file:///C:/Users/Prestigio/Downloads/%D0%91%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%82_%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3.pdf

Памʼять про Афганістан жива

Автор: admin от 14-02-2019, 18:27
12 лютого в актовій залі Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відбулася зустріч учнів Центру з воїнами-афганцями, присвячена 30-ій річниці з дня виведення військ з Афганістану. З живим інтересом було прослухано виступи воїнів-інтернаціоналістів: колишнього учня Центру Клюшніченко Віктора Валентиновича та його товариша Андрія Володимировича.
Воїни-інтернаціоналісти своїми розповідями про страшні реалії війни перенесли присутніх в атмосферу вірності військовому обов’язку та доблесті воїнів, що дали присягу Батьківщині. На заході також була присутня мама воїна-інтернаціоналіста колишнього учня Центру Леоніда Усіка, який загинув у Афганістані.
Поетичні рядки, що прозвучали на зустрічі, не залишили байдужим жодного учня, ще раз нагадавши, якою жорстокою була війна. Особливо зворушливо сприймались пісні про трагедію війни.
Після виступів відбулося живе спілкування, коли учні мали змогу отримати відповіді на свої запитання. Вдячні слухачі подарували воїнам та мамі Леоніда Усіка квіти, солодкі подарунки.
Чимало літ минуло вiдтодi, як вивели з Афганістану радянські війська, але рани цієї війни кровоточать i досі. Не можуть матері забути загиблих та покалічених синів, а дружини та діти своїх чоловiкiв i батьків. Ми маємо знати про страшні події безглуздої афганської війни i пам’ятати, що і серед нас живуть люди, які в 20-30 років стали свідками й учасниками воєнних подій. І ми маємо пишатися їхньою мужністю, героїзмом, подвигом.

Наталія Матвієвська,
заступник директора з НВихР
      

Увага! Проводиться VI Всеукраїнський бізнес-турнір "Стратегія фірми - 2019"

Автор: admin от 14-02-2019, 18:24
До участі в турнірі запрошуються учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Реєстрація учасників відкрита на сайті kint.com.ua у розділі "Стратегія фірми" до 23.02.2019. Учать у заході є бехкоштовною.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Strategy_firm.jpg?fbclid=IwAR0b_FHeBMlIsqWnCoV7ENP4HB1fb24NsuZxosIvrd1yUkYwf_j0LC7WdHg

Свято закоханих

Автор: admin от 14-02-2019, 12:37

14 лютого 2019 року у стінах Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відбулися святкові заходи до дня св. Валентина, організовані та проведені активістами учнівського самоврядування. Уже з ранку учні дарували своїм друзям та педагогам листівочки з побажаннями з чарівного мішечка св. Валентина. Також гарний настрій забезпечили вітальні плакати на тему кохання у стінах Центру. 
Особливо всі чекали святкового ярмарку, де кожна група мала можливість представити смачну випічку, виготовлену власноруч, а кожен присутній міг придбати солодкий тематичний сувенір. На яр марці було гамірно, весело, смачно та позитивно.
Потім відбувся святковий концерт та конкурси для закоханих пар. Особливо усім сподобався бальний танець від хлопців групи АКП-16 та дівчат з учнівського самоврядування. Молодість, краса, закоханість панували на цьому святі. Усі присутні отримали задоволення від концерту та бажаючі залишилися на святкову дискотеку. 
Свято закоханих вдалося на славу! Особлива подяка активістам учнівського самоврядування.

Наталія Матвієвська,
заступник директора з НВихР.

                  

Чарівний світ професій для майбутніх першокурсників

Автор: admin от 11-02-2019, 17:31

7 лютого у Державному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відбувся профорієнтаційний захід для учнів сумських шкіл, які виявили бажання дізнатися більше про наш Центр та професії, які можна тут здобути.
У рамках заходу відбулися презентація навчального закладу та майстер-класи з професій: кухар, кондитер, продавець, офіціант та бармен. Учні випускних класів шкіл були не тільки слухачами та глядачами, але й активними учасниками цікавих майстер-класів. 
Усі присутні отримали поради від майстра виробничого навчання за професією «Продавець продовольчих та непродовольчих товарів» Вікторії Гуйви про, як можна оригінально подарувати солодощі та фрукти, оформивши їх у букет. Протягом 5 хвилин майстер з окремих елементів створила дивовижну композицію. 
У лабораторії барменів-офіціантів гості Центру дізналися про те, як можна святково сервірувати стіл та побачили шоу барменів. Приємним бонусом було куштування коктейлів. У лабораторіях кухарів учні шкіл покуштували блинчики з різними начинками та отримали поради, як красиво презентувати це блюдо гостям.
Особливо порадували всіх творчих абітурієнтів експерименти з розмальовуванням пряників. Кожен присутній мав змогу спробувати себе у ролі кондитера та отримав свою роботу у подарунок.
Цікаво, смачно, оригінально та весело пройшов цей день для школярів. Вступайт е до нашого навчального закладу і кожен Ваш день буде таким же захоплюючий як цей.

Наталія Матвієвська,
координатор профорієнтаційної роботи Центру

             

Краса врятує світ

Автор: admin от 7-02-2019, 17:24

6 лютого 2019 року у Сумській муніципальній галереї відбувалася подія – відкриття виставки живопису «Скандинавія етюдна» сумського художника Юрія Тертичника, який працює у скандинавських країнах, зокрема у Швеції. Відвідали відкриття виставки учні Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» група АК-35: Борщинська Яніна, Безпала Марина, Спіцина Яна, Фесенко Ангеліна; група АКОФ-17: Слоков Тимур, Дьомін Влад, Ліцман Дінііл; група АК-45: Міцай Дарина, Іншакова Оксана, Шаповалова Анастасія з викладачем спецдисциплін Заступ Валентиною Володимирівною. На виставці були представлені полотна з пейзажами скандинавських країн: Швеції та Норвегії. Відео з елементами краєвидів північних країн, моря, гір…
У другому залі Сергій Пʼятаченко, викладач СДПУ ім. А.С. Макаренка, поет, письменник, художник представив власні полотна живопису.
Учні Центру залишили схвальні відгуки обом художникам. Чекаємо з нетерпінням нових відкриттів та вражень у культурному житті міста.

Валентина Заступ,
викладач спецдисциплін Центру

      

Співпраця створює красу

Автор: admin от 7-02-2019, 11:39

5 лютого 2019 року до Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» завітали представники Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на чолі з методистом з трудового навчання Кореневою Іриною Василівною. Вони просили майстрів Центру поділитися секретами кулінарного мистецтва з учнями-учасниками ІV етапу Всеукраїнської олімпіади з трудового навчання
З дівчатками була проведена практична робота «Технологія виготовлення зефіра. Оздоблення кондитерських виробів». Своїм беззаперечним талантом, цінними порадами та знаннями поділилася майстер виробничого навчання з професії «Кондитер» Алещенко Т.І. Творчо, натхненно та результативно плинув час роботи. Тамара Іванівна надихала дівчаток своєю завзятістю.
Висловлюємо подяку методисту з трудового навчання Сумського ОІППО Кореневій Ірині Василівні за сприяння у проведенні практичних занять, а також сподіваємося на довгу і плідну співпрацю.

Максим Шейко,
методист Центру

             

Майстер-класи для учнів 22 школи

Автор: admin от 5-02-2019, 14:17

1 лютого 2019 року у школі № 22 відбулася презентація Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу». У рамках профорієнтаційного заходу учні мали змогу дізнатися про переваги навчання у Центрі, про наші професії та спробувати себе у ролі кондитерів.
Учням надзвичайно сподобався майстер-клас по складанню серветок від майстра виробничого навчання з професії «Офіціант» Валентини Ховрич. Особливий захват викликала можливість самостійно прикрасити кремом кекси. Завдяки майстрам виробничого навчання за професією «Кухар, кондитер» Раїсі Єльчищевій, Тамарі Курочкіній деякі учні школи твердо вирішили вступити до нашого навчального закладу.
З нетерпінням чекаємо нових талановитих учнів на І курс 2019-2020 навчального року.

Наталія Матвієвська,
координатор профорієнтаційної роботи Центру

     

Майстер-клас від професіонала – запорука успіху

Автор: admin от 31-01-2019, 14:04

29 січня 2019 року в школі № 13 м. Суми було проведено профорієнтаційний захід з показом бармен-шоу «Приготування коктейлів з елементами флейрінгу», яке провів Волков Роман. На заході у актовій залі школи були присутні учні 10, 11 класів, адміністрація та вчителі школи.

Валентина Заступ,
викладач спецдисциплін Центру

   

 

Профорієнтаційна кампанія триває

Автор: admin от 31-01-2019, 13:55

28 січня 2019 року викладач спецдисциплін Гиря Л.В., майстри виробничого навчання: Савченко Н. І., Осадча Н. І., Ховрич В. В., Лисиця А. В., учні групи АК-15 відвідали школи м. Суми № 6 і № 26. Представники Держаного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» з метою популяризації робітничих професій провели майстер-класи з професії «Кухар-кондитер», «Продавець», «Офіціант».

Лариса Гиря,
викладач спецдисциплін Центру

 

  

 

      

Традиційні майстер-класи у 12 школі

Автор: admin от 28-01-2019, 13:46

Формування ключових компетенцій людини є перспективним напрямком в науці і практиці освіти.
Сучасна школа готує учнів до самостійного життя. Діти повинні вміти робити все, бути обізнаними у всьому, тому у КУ ЗОШ №12 вже стало доброю традицією співпрацювати з Державний навчальним закладом «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» та брати майстер-класи у професіоналів своєї справи Оксани Юріївни Грамотіної та Юлії Олександрівни Мірзажалолової.
Профорієнтатори Центру навчили учнів 9Б класу готувати глазурь та прикрашати прянички різними узорами.
Впевнена, що для деяких учнів сьогоднішній майстер-клас стане доленосним!

Юлія Мірзажалолова,
майстер в/н

     

Майстер-класи для майбутніх учнів Центру

Автор: admin от 27-01-2019, 11:14

Народна мудрість говорить: «Вибір професії – то вибір долі». Важко не погодитися з цією думкою, адже майбутня спеціальність все життя впливатиме і на формування характеру та світогляду, і на коло спілкування, і на перспективи кар’єрного росту. Серед тисяч професій важко вибрати ту єдину, яка буде приносити користь людям, фінансовий достаток, кар’єрне зростання та в решті-решт задоволення.
Колектив Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» прекрасно розуміє складність вибору майбутньої спеціальності для випускників школи. Саме тому ми організували цікаві майстер-класи з професій, які пропонує наш навчальний заклад. Самостійно спробувати себе у ролі офіціанта, бармена, кухаря чи кондитера 23 січня 2019 року змогли 9-ти та 11-тикласники сумських шкіл. 
Наш Центр привітав гостей щирою українською піснею, цікавими презентаціями навчального закладу в цілому та професій зокрема. Море позитиву, нові знайомства, гарні враження та знання і вміння, набуті на майстер-класах – це той багаж, з яким наші гості повернулися додому.
Щиро сподіваємося, що усі присутні абітурієнти наступного навчального року будуть першокурсниками нашого навчального закладу.

Наталія Матвієвська,
координатор профорієнтаційної роботи Центру

                  


Назад Вперед
Наверх
 

вул. Роменська, 96,
м. Суми-2, Україна, 40002.

splxtt@ukr.net