Зробити домашньою|Додати до обраного
 
 

Памʼять про Афганістан жива

Автор: admin от 14-02-2019, 18:27
12 лютого в актовій залі Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відбулася зустріч учнів Центру з воїнами-афганцями, присвячена 30-ій річниці з дня виведення військ з Афганістану. З живим інтересом було прослухано виступи воїнів-інтернаціоналістів: колишнього учня Центру Клюшніченко Віктора Валентиновича та його товариша Андрія Володимировича.
Воїни-інтернаціоналісти своїми розповідями про страшні реалії війни перенесли присутніх в атмосферу вірності військовому обов’язку та доблесті воїнів, що дали присягу Батьківщині. На заході також була присутня мама воїна-інтернаціоналіста колишнього учня Центру Леоніда Усіка, який загинув у Афганістані.
Поетичні рядки, що прозвучали на зустрічі, не залишили байдужим жодного учня, ще раз нагадавши, якою жорстокою була війна. Особливо зворушливо сприймались пісні про трагедію війни.
Після виступів відбулося живе спілкування, коли учні мали змогу отримати відповіді на свої запитання. Вдячні слухачі подарували воїнам та мамі Леоніда Усіка квіти, солодкі подарунки.
Чимало літ минуло вiдтодi, як вивели з Афганістану радянські війська, але рани цієї війни кровоточать i досі. Не можуть матері забути загиблих та покалічених синів, а дружини та діти своїх чоловiкiв i батьків. Ми маємо знати про страшні події безглуздої афганської війни i пам’ятати, що і серед нас живуть люди, які в 20-30 років стали свідками й учасниками воєнних подій. І ми маємо пишатися їхньою мужністю, героїзмом, подвигом.

Наталія Матвієвська,
заступник директора з НВихР
      

Увага! Проводиться VI Всеукраїнський бізнес-турнір "Стратегія фірми - 2019"

Автор: admin от 14-02-2019, 18:24
До участі в турнірі запрошуються учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Реєстрація учасників відкрита на сайті kint.com.ua у розділі "Стратегія фірми" до 23.02.2019. Учать у заході є бехкоштовною.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Strategy_firm.jpg?fbclid=IwAR0b_FHeBMlIsqWnCoV7ENP4HB1fb24NsuZxosIvrd1yUkYwf_j0LC7WdHg

Чарівний світ професій для майбутніх першокурсників

Автор: admin от 11-02-2019, 17:31

7 лютого у Державному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відбувся профорієнтаційний захід для учнів сумських шкіл, які виявили бажання дізнатися більше про наш Центр та професії, які можна тут здобути.
У рамках заходу відбулися презентація навчального закладу та майстер-класи з професій: кухар, кондитер, продавець, офіціант та бармен. Учні випускних класів шкіл були не тільки слухачами та глядачами, але й активними учасниками цікавих майстер-класів. 
Усі присутні отримали поради від майстра виробничого навчання за професією «Продавець продовольчих та непродовольчих товарів» Вікторії Гуйви про, як можна оригінально подарувати солодощі та фрукти, оформивши їх у букет. Протягом 5 хвилин майстер з окремих елементів створила дивовижну композицію. 
У лабораторії барменів-офіціантів гості Центру дізналися про те, як можна святково сервірувати стіл та побачили шоу барменів. Приємним бонусом було куштування коктейлів. У лабораторіях кухарів учні шкіл покуштували блинчики з різними начинками та отримали поради, як красиво презентувати це блюдо гостям.
Особливо порадували всіх творчих абітурієнтів експерименти з розмальовуванням пряників. Кожен присутній мав змогу спробувати себе у ролі кондитера та отримав свою роботу у подарунок.
Цікаво, смачно, оригінально та весело пройшов цей день для школярів. Вступайт е до нашого навчального закладу і кожен Ваш день буде таким же захоплюючий як цей.

Наталія Матвієвська,
координатор профорієнтаційної роботи Центру

             

Краса врятує світ

Автор: admin от 7-02-2019, 17:24

6 лютого 2019 року у Сумській муніципальній галереї відбувалася подія – відкриття виставки живопису «Скандинавія етюдна» сумського художника Юрія Тертичника, який працює у скандинавських країнах, зокрема у Швеції. Відвідали відкриття виставки учні Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» група АК-35: Борщинська Яніна, Безпала Марина, Спіцина Яна, Фесенко Ангеліна; група АКОФ-17: Слоков Тимур, Дьомін Влад, Ліцман Дінііл; група АК-45: Міцай Дарина, Іншакова Оксана, Шаповалова Анастасія з викладачем спецдисциплін Заступ Валентиною Володимирівною. На виставці були представлені полотна з пейзажами скандинавських країн: Швеції та Норвегії. Відео з елементами краєвидів північних країн, моря, гір…
У другому залі Сергій Пʼятаченко, викладач СДПУ ім. А.С. Макаренка, поет, письменник, художник представив власні полотна живопису.
Учні Центру залишили схвальні відгуки обом художникам. Чекаємо з нетерпінням нових відкриттів та вражень у культурному житті міста.

Валентина Заступ,
викладач спецдисциплін Центру

      

Співпраця створює красу

Автор: admin от 7-02-2019, 11:39

5 лютого 2019 року до Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» завітали представники Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на чолі з методистом з трудового навчання Кореневою Іриною Василівною. Вони просили майстрів Центру поділитися секретами кулінарного мистецтва з учнями-учасниками ІV етапу Всеукраїнської олімпіади з трудового навчання
З дівчатками була проведена практична робота «Технологія виготовлення зефіра. Оздоблення кондитерських виробів». Своїм беззаперечним талантом, цінними порадами та знаннями поділилася майстер виробничого навчання з професії «Кондитер» Алещенко Т.І. Творчо, натхненно та результативно плинув час роботи. Тамара Іванівна надихала дівчаток своєю завзятістю.
Висловлюємо подяку методисту з трудового навчання Сумського ОІППО Кореневій Ірині Василівні за сприяння у проведенні практичних занять, а також сподіваємося на довгу і плідну співпрацю.

Максим Шейко,
методист Центру

             

Майстер-класи для учнів 22 школи

Автор: admin от 5-02-2019, 14:17

1 лютого 2019 року у школі № 22 відбулася презентація Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу». У рамках профорієнтаційного заходу учні мали змогу дізнатися про переваги навчання у Центрі, про наші професії та спробувати себе у ролі кондитерів.
Учням надзвичайно сподобався майстер-клас по складанню серветок від майстра виробничого навчання з професії «Офіціант» Валентини Ховрич. Особливий захват викликала можливість самостійно прикрасити кремом кекси. Завдяки майстрам виробничого навчання за професією «Кухар, кондитер» Раїсі Єльчищевій, Тамарі Курочкіній деякі учні школи твердо вирішили вступити до нашого навчального закладу.
З нетерпінням чекаємо нових талановитих учнів на І курс 2019-2020 навчального року.

Наталія Матвієвська,
координатор профорієнтаційної роботи Центру

     

Майстер-клас від професіонала – запорука успіху

Автор: admin от 31-01-2019, 14:04

29 січня 2019 року в школі № 13 м. Суми було проведено профорієнтаційний захід з показом бармен-шоу «Приготування коктейлів з елементами флейрінгу», яке провів Волков Роман. На заході у актовій залі школи були присутні учні 10, 11 класів, адміністрація та вчителі школи.

Валентина Заступ,
викладач спецдисциплін Центру

   

 

Профорієнтаційна кампанія триває

Автор: admin от 31-01-2019, 13:55

28 січня 2019 року викладач спецдисциплін Гиря Л.В., майстри виробничого навчання: Савченко Н. І., Осадча Н. І., Ховрич В. В., Лисиця А. В., учні групи АК-15 відвідали школи м. Суми № 6 і № 26. Представники Держаного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» з метою популяризації робітничих професій провели майстер-класи з професії «Кухар-кондитер», «Продавець», «Офіціант».

Лариса Гиря,
викладач спецдисциплін Центру

 

  

 

      

Традиційні майстер-класи у 12 школі

Автор: admin от 28-01-2019, 13:46

Формування ключових компетенцій людини є перспективним напрямком в науці і практиці освіти.
Сучасна школа готує учнів до самостійного життя. Діти повинні вміти робити все, бути обізнаними у всьому, тому у КУ ЗОШ №12 вже стало доброю традицією співпрацювати з Державний навчальним закладом «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» та брати майстер-класи у професіоналів своєї справи Оксани Юріївни Грамотіної та Юлії Олександрівни Мірзажалолової.
Профорієнтатори Центру навчили учнів 9Б класу готувати глазурь та прикрашати прянички різними узорами.
Впевнена, що для деяких учнів сьогоднішній майстер-клас стане доленосним!

Юлія Мірзажалолова,
майстер в/н

     

Майстер-класи для майбутніх учнів Центру

Автор: admin от 27-01-2019, 11:14

Народна мудрість говорить: «Вибір професії – то вибір долі». Важко не погодитися з цією думкою, адже майбутня спеціальність все життя впливатиме і на формування характеру та світогляду, і на коло спілкування, і на перспективи кар’єрного росту. Серед тисяч професій важко вибрати ту єдину, яка буде приносити користь людям, фінансовий достаток, кар’єрне зростання та в решті-решт задоволення.
Колектив Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» прекрасно розуміє складність вибору майбутньої спеціальності для випускників школи. Саме тому ми організували цікаві майстер-класи з професій, які пропонує наш навчальний заклад. Самостійно спробувати себе у ролі офіціанта, бармена, кухаря чи кондитера 23 січня 2019 року змогли 9-ти та 11-тикласники сумських шкіл. 
Наш Центр привітав гостей щирою українською піснею, цікавими презентаціями навчального закладу в цілому та професій зокрема. Море позитиву, нові знайомства, гарні враження та знання і вміння, набуті на майстер-класах – це той багаж, з яким наші гості повернулися додому.
Щиро сподіваємося, що усі присутні абітурієнти наступного навчального року будуть першокурсниками нашого навчального закладу.

Наталія Матвієвська,
координатор профорієнтаційної роботи Центру

                  

Рік старий без вороття хмарою розтане, – мир хай принесе в життя .Той рік, що настане!

Автор: admin от 23-01-2019, 18:17

Рік старий без вороття
Хмарою розтане, – 
Мир хай принесе в життя
Той рік, що настане!
Хай здійсняться добрі сни
Всіх дітей країни!
Птаха чорного війни
Геть із України!
Чи то крук то, чи то крок –
З двома головами…
Наш птах - білий голубок,
Й срібний сокіл з нами!
І додам я в добру мить:
Хай завжди і всюди
Вам таланить і щастить!
З Новим роком, люди!

Цим авторським віршем Едуарда Казацького розпочалось новорічне дійство у Державному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу». Директор Центру привітав учнівський та педагогічний колективи з наступаючим 2019 роком. Також всіх привітали Дід Мороз та Снігуронька, які нагадали, що з Новим роком приходе казкове диво… Мрії, загадані у новорічну ніч обов’язково збуваються. На сцені нас привітали Чахлик Невмирущий та Баба Яшка, Снігова Королева та Попелюшка. А також привітали присутніх колективи художньої самодіяльності Центру: танцювальний, художнього слова, вокальний та інші. Свято завершилося словами Діда Мороза:
Новий рік у кожну хату
Принесе добра багато
Повно сонця, повно сміху
Все на радість і на втіху.
Нехай посміхається вам доля
На кожному кроці!
Щастя, миру і кохання У новому році!

Валерій Атаманчук,
керівник художньої самодіяльності

          

Профорієнтація в школах

Автор: admin от 22-01-2019, 19:25

Державний навчальний заклад «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» – заклад успішних фахівців, що пропонує популярні та затребувані професії для здобувачів освіти. Колектив навчального закладу переймається тим, щоб кожен випускник школи мав змогу отримати вичерпну інформацію про Центр, професії та освітні можливості, які ми пропонуємо. З метою проведення розʼяснювальної профорієнтаційної роботи команда Центру відвідала ряд шкіл міста Суми та області. І ця діяльність успішно продовжується.
18 січня 2019 року ми відвідали школу № 9, де провели цікавий інформаційний захід для випускників 9-х та 11-х класів. Захоплююча лекція, ілюстрована фото та відеоматеріалами, цікаві майстер-класи зі складання серветок, карвінг і спілкування з учнями принесли масу позитивних емоцій усім присутнім.
21 січня 2019 року ми відвідали Косівшинську школу, де провели профорієнтаційну виховну годину. Учні мали змогу дізнатися про наш навчальний заклад та професії, спостерігати цікаві майстер-класи, які презентували майстри виробничого навчання Центру.
Сподіваємося, що випускники цих шкіл зацікавляться нашими пропозиціями і в наступному навчальному році поповнять ряди наших учнів.

Наталія Матвієвська,
куратор профорієнтаційної роботи Центру

           

«Репродуктивне здоров’я та відповідальна поведінка молоді»

Автор: admin от 21-01-2019, 19:19

17.01.2019 року учні ІІ курсу відвідали Клініку дружню до молоді, де мали можливість відвідати тренінг «Репродуктивне здоров’я та відповідальна поведінка молоді» та поспілкуватись з спеціалістами закладу.

Алла Слюсаренко,
соціальний педагог Центру

 

  

 

 

   


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   


Увага! Продовжується кампанія ЗНО-2019. Просимо ознайомитися з останніми новинами всіх зацікавлених

Автор: admin от 21-01-2019, 19:16
https://www.facebook.com/download/478760702527835/%D0%97%D0%97%D0%A1%D0%9E_%D0%97%D0%9F%D0%A2%D0%9E_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81_%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%96%D0%B7_%D1%81%D1%96%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%8C_2019_C_docx.docx?hash=Acq6xyscGo9RadAR

Ігри Патріотів

Автор: admin от 18-01-2019, 19:03

17.01.2019 року в м. Суми на базі одного з навчальних закладів були проведені «Ігри патріотів», які були присвячені до дня Соборності України. Мета цього заходу – формування у учнів високих морально-вольових якостей, військово-патріотичної гідності, підвищення престижу військової служби, набуття необхідних військово-спортивних навичок та любові до Батьківщини.
Державний навчальний заклад «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» представила команда «Гайдамаки» а саме: Боровко Максим, Власенко Віталій, Коротких Валерій, Янка Микола, Мокруха Дмитро, Мозговий Сергій та Расенко Микола.
Організатори «Ігор патріотів» в конкурсній програмі запланували 8 різноманітних спортивно-патріотичних поєдинків. 
Змагання викликали жвавий інтерес усіх учасників та гостей заходу. Наш навчальний заклад виборов Диплом ІІІ ступеню в турнірі «Ігри патріотів».

Юрій Денисенко,
викладач Захисту Вітчизни

        

Школа молодого майстра виробничого навчання

Автор: admin от 15-01-2019, 18:45

9 січня 2019 року у стінах ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» пройшло обласне засідання Школи молодого майстра виробничого навчання. Навчання з молодими спеціалістами провели методисти Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області.
У процесі роботи було розглянуто види інструктажів як метод уроку виробничого навчання, основні ознаки ефективного сучасного уроку.
Із молодими майстрами виробничого навчання обговорено типи та види уроків, складено орієнтовну структуру уроків виробничого навчання різних форм, наголошено на необхідності комплексно-методичного забезпечення уроків професійно-практичної підготовки, акцентовано увагу на особливостях оцінювання навчальних досягнень учнів на уроках виробничого навчання, призначенні та функції їх контролю.
Майстер виробничого навчання Берченко Т.А. поділилася з молодими спеціалістами досвідом власної педагогічної діяльності з формування професійної компетентності та самовдосконалення майстра виробничого навчання.
Молоді педагоги переглянули фрагмент відео уроку виробничого навчання та здійснили його аналіз.
Під час практичної частини засідання майстри виробничого навчання в групах розробили конспекти уроків відповідно до профілю підготовки, тематичні критерії оцінювання умінь та навичок учнів.

Максим Шейко,
методист Центру

                

«Краса Божого світу» очима робітничої молоді

Автор: admin от 15-01-2019, 18:29

23 грудня 2018 року – 9 січня 2019 року у приміщенні Сумського єпархіального управління з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія відбулася Різдвяна виставка-конкурс «Краса Божого світу». Учні ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» взяли активну участь у цьому цікавому заході. 
Талановиті діти порадували відвідувачів виставки вишивками бісером, фотографіями та декоративним виробом «Казкове дерево».
Відвідувачі виставки були надзвичайно вражені красою та оригінальністю представлених робіт. У ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» діє гурток християнської етики, учасники якого постійно беруть участь у цікавих заходах Православної церкви м. Суми.

Алла Одеська,
керівник гуртка християнської етики

       

Брейн-ринг на тему: «Права та обов’язки громадян. Діти та їхні права»

Автор: admin от 26-12-2018, 13:35

20.12.2018 року у групі БК-15 соціальний педагог Слюсаренко Алла Василівна, практичний психолог Громова Вікторія Іванівна, бібліотекар Нікіфорова Тетяна Вікторівна та викладач права Денисенко Юрій Вікторович провели правовий брейн-ринг на тему: «Права та обов’язки громадян. Діти та їхні права». Метою заходу було виховання у учнів інтересу до правових знань, популяризація правових законів, розвиток критичного мислення та пізнавального інтересу до правових знань, розвиток навичок користування власними правами у різних життєвих ситуаціях та відповідальності за власні вчинки.

Щоб забезпечить молодим майбутнє 
Свідомо накопичуєм знання. 
Все, що вивчали, стане незабутнім, 
Свідомо хочем жить, не навмання.

Алла Слюсаренко,
соціальний педагог Центру

     

22.12.2018 року лідери учнівського самоврядування

Автор: admin от 26-12-2018, 13:28

22.12.2018 року лідери учнівського самоврядування Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» Устик Ольга та Юлдашева Карина разом з практичним психологом Громовою Вікторією Іванівною, бібліотекарем Нікіфоровою Тетяною Володимирівною та соціальним педагогом Слюсаренко Аллою Василівною привітали з днем народження матір Усика Леоніда випускника Центру, який трагічно загину в Афганістані, виконуючи інтернаціональний обов’язок.

Вікторія Громова,
практичний психолог Центру

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

   


Профорієнтаційна кампанія, як вона є.

Автор: admin от 21-12-2018, 14:03

На виховну годину до 9-х класів КУ ЗОШ №12 завітали представники Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» Оксана Грамотіна, Юлія Мірзажалолова та Алла Слюсаренко.
Майстри виробничого навчання провели цікавий майстер-клас для учнів по приготуванню національної страви: «Українські вареники». Діти і ліпили, і варили власноруч зроблені смаколики, а потім із великим задоволенням куштували добресенькі варенички!
З нетерпінням чекаємо нових зустрічей!!!

Оксана Грамотіна,
майстер виробничого навчання

       

Профорієнтаційна кампанія триває

Автор: admin от 21-12-2018, 13:57

17 грудня 2018 команда профорієнтаторів Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відвідала школу № 23 м. Суми. Для учнів 9-тих класів було продемонстроване відео про навчальний заклад, його історію та здобутки випускників. Майбутні абітурієнти отримали інформацію про професії, яким навчають у нашому Центрі. Всі охочі з числа учнів школи взяли участь у майстер-класі по оздобленню святкової випічки, сервіруванню столу, зав’язуванню краваток.
Профорієнтаційний захід пройшов на високому професійному та емоціональному рівні. І вже декілька учнів школи № 23 виявили бажання стати в наступному році першокурсниками нашого навчального закладу.

Андріяш Н.М.,
Башкірова Л.Г.,
Богунова А.В.,
Богунова М.В.,
Ховрич В.В.

    

Міняємо шкідливе на корисне

Автор: admin от 20-12-2018, 13:54

З метою профілактики шкідливих звичок та здорового способу життя учнівським самоврядування Центру проведена акція «Міняю шкідливе на корисне», в якій було запропоновано віддати цигарку та отримати в замін цукерку. Учні активно прийняли участь у акції, віднеслися з цікавістю та задоволенням.

Не пробував курити — не кури! 
Тих, хто не курить люди поважають. 
А тим, хто курить завжди говори — 
Нехай здоровим буть тобі не заважають.

Цигарка — ворог для твоїх думок, 
Зруйнує все в тобі — і навіть мрії. 
Вона призводить до тяжких хвороб 
І на майбутнє не дає надії.

Сам не кури і друзів відмовляй, 
Нехай вони забудуть згубну звичку. 
І все життя ти просто пам'ятай — 
Прекрасне не в цигарці й запальничці

Лідери учнівського самоврядування:
Громова В.І., практичний психолог, 
Слюсаренко А.В., соціальний педагог.

 

Прийшов Святий Миколай…

Автор: admin от 20-12-2018, 13:44

За переказами щороку в ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай спускається на землю і приносить дітям подарунки. Щоб отримати подарунок від Святого Миколая, потрібно написати йому листа і виставити в заповітну ніч башмак на поріг або підвісити біля входу носок, куди Миколай покладе подарунок.

Кажуть, святий Миколай приходить не сам, а зі свитою. Його зазвичай супроводжують два ангела і два чорта. Ангели нашіптують про добрі вчинки дитини, чорти вказують йому на погані вчинки. Вважається, що подарунки отримують тільки слухняні діти.

Не залишилися осторонь і лідери учнівського самоврядування Центру, які привітали учнівський та педагогічний колектив зі святом Святого Миколая. Віце-президент учнівського самоврядування Абдуллаєв Арсен переодягнувшись в костюм Святого Миколая разом з Юлдашевою Кариною, Устик Ольгою та Цибульняк Катериною побажали усім солодкого життя, веселих свят, гарних друзів, творчих досягеннь, справжнього кохання, цікавих дарунків, здійснення мрій разом з солодощами.

В День Святого Миколая
Всіх зі святом вас вітаю!
Щоб здоров’я прибуло,
Все погане відійшло.

Хай добро у вашій хаті
Буде завжди відчувати
Кожен з вашої родини - 
Від дорослого й дитин.

Радості, добра, тепла,
Хай добробут розцвіта,
Миру, злагоди в сім’ї,
Щастя всім — тобі й мені!

Абдулаєв Арсен, віце-президент учнівського самоврядування,
Слюсаренко А.В., соціальний педагог,
Громова В.І., практичний психолог,
Нікіфорова Т.В., бібліотекар.

    

Майстер клас по обміну досвіду

Автор: admin от 19-12-2018, 14:17

17.12.2018 року у ДНЗ «СЦ ПТО ХТТ та РС» відбувався майстер клас по обміну досвіду майстрів виробничого навчання кухарської справи.

Тематика заходу: « Сучасні закуски для фуршетів та банкетів» Фахівці представили свої авторські роботи:

<!-- [if !supportLists] --> 1.     <!-- [endif] --> Грамотіна Оксана Юріївна - « Заливне з морепродуктів»

<!-- [if !supportLists] --> 2.     <!-- [endif] --> Єльчищева Раїса Миколаївна – « Печінкові млинці з соусом»

<!-- [if !supportLists] --> 3.     <!-- [endif] --> Курочкіна Тамара Павлівна – «Сирні рулети в асортименті»

<!-- [if !supportLists] --> 4.     <!-- [endif] --> Борсук Раїса Вікторівна – « Салат з Морепродутів»

<!-- [if !supportLists] --> 5.     <!-- [endif] --> Петренко Юлія Петрівна – «Фіш роли з філадельфією»

<!-- [if !supportLists] --> 6.     <!-- [endif] --> Башкірова Лариса Григорівна – « Мушлі з печінкою»

<!-- [if !supportLists] --> 7.     <!-- [endif] --> Гордієнко Наталія Олександрівна – « Мельфей»

Високо оцінила страви представник Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Темченко Олена В`ячеславівна.

Дякуємо всім учасникам заходу за це чудове свято смаку та фантазії

 

Світлана Журавлевич

Старший майстер

       

Різдвяний пряник для майбутніх абітурієнтів

Автор: admin от 15-12-2018, 18:18

У рамках профорієнтаційної роботи ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» спільно з учнями та вчительським колективом 25 школи м. Суми, за підтримки адміністрації цього навчального закладу організував новорічний захід «Різдвяний пряник». 
Кулінарно-виховний захід відбувся у два етапи: 
 9.01.2019 – випікання на прикрашання пряників учнями 25-тої школи під керівництвом майстрів виробничого навчання кулінарної справи Алещенко Т.І., Берченко Т.А.; 
 презентація готових виробів у школі під час виховної години.
Школярі мали змогу дізнатися багато нового та цікавого про кулінарні новорічні традиції та спробували власні сили у нелегкій, проте надзвичайно цікавій справі – виготовлення різдвяних пряників.
Найочікуванішим моментом свята було куштування готових виробів. Захід «Різдвяний пряник» – настільки сподобався всім учасникам дійства, що було вирішено і в наступному році провести таке свято. Стати майстром кулінарної справи мріє багато людей, наш навчальний заклад запрошує здійснити це бажання та поповнити ряди учнівського колективу ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу».

Світлана Журавлевич,
старший майстер

        

ДЕКЛАРАЦІЯ ПРАВ ЛЮДИНИ – ОСНОВНИЙ ДОКУМЕНТ НА ВСІ ЧАСИ

Автор: admin от 14-12-2018, 16:33

Цьогорічний Всеукраїнський тиждень права ювілейний. Ось уже десятиліття поспіль, починаючи з 2008 року, в Україні в ці дні активізується правопросвітницька діяльність органів юстиції, громадських активістів, правозахисників.

Нинішній Всеукраїнський тиждень права особливий ще й тим, що  світова спільнота відзначає 70-річчя Загальної декларації прав людини – першого і основного документа в історії людства, в якому чітко сформульовані положення про права людини.

30 статей, які викристалізувалися в результаті роботи над кожним реченням кращих правників, політиків різних країн та національностей після Другої світової війни, стали основою для багатьох міжнародних документів, національних конституцій, інших законів, що гарантують права людини. Вона стала тим першоджерелом, з якого народжуються сучасні  документи, що гарантують права людей.

Книга рекордів Гіннеса описує Декларацію як «найбільше перекладений документ» у світі. І це не випадково. Декларація послужила основою для двох обов'язкових пактів ООН про права людини: Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та Міжнародного Пакту про економічні, соціальні та культурні права. Принципи декларації викладені в міжнародних договорах, таких, як  Міжнародна Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, міжнародна Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, Конвенція Організації Об'єднаних Націй про права дитини, Конвенція Організації Об'єднаних Націй проти катувань, і багато інших.

Інтерес до Декларації прав людини не зменшується, він – зростає, адже немає більшої цінності, ніж права людини.

Права людини, їх захист, підвищення правової освіти громадян – ось три основоположні завдання, які покладаються на органи юстиції за важливим напрямом – правопросвітництво. Ми прагнемо максимально надавати громадянам інформацію про їхні права, навчити захищати свої права. Варто відзначити, що потужна хвиля інформаційної роботи, здійсненої під час реалізації загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» не була марною. Кожен напрям цієї роботи мав конкретне наповнення, за кожним сказаним словом – велика практична робота.

Без сумніву, це важливо для сьогоднішнього етапу розвитку України, це посіяні зерна довіри до права  для молодого покоління, які зарясніють врожаями вже в недалекому майбутньому.

Обласний семінар соціальних педагогів

Автор: admin от 14-12-2018, 09:44

11 грудня 2018 року у державному навчальному закладі «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі  та ресторанного сервісу» відбулося засідання обласного методичного об’єднання  соціальних педагогів закладів вищої та професійно-технічної освіти з теми: «Резилієнсний підхід в організації соціально-педагогічної допомоги учням в умовах освітнього закладу».                                                                                    

     У ході інтерактивної взаємодії методисти навчально-методичного центру психологічної служби  комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти Растроста А.Б. та Гавриленко С.О. відпрацювали з учасниками тренінгу технологію підвищення психологічної компетентності фахівців з питань розвитку життєстійкості/стресостійкості в дітей в умовах освітнього закладу, напрацювали арсенал технік педагогічного спілкування,  сприятливих для створення безпечного освітнього простору, окреслили коло завдань та методи роботи соціальних педагогів з дітьми, які зазнали впливу травмуючої події, особливості надання їм психосоціальної підтримки. 

 

Соціальний педагог Слюсаренко А.В., практичний психолог Громова В.І.

   


Вітаємо збірну команду Центру з волейболу із зайнятим ІІІ місцем у залік ХХХІІІ обласної спартакіади серед учнів ЗП(ПТ)О

Автор: admin от 12-12-2018, 18:58

Вітаємо збірну команду Центру з волейболу із зайнятим ІІІ місцем у залік ХХХІІІ обласної спартакіади серед учнів ЗП(ПТ)О

Чорнобиль не має минулого

Автор: admin от 12-12-2018, 18:56

11 грудня 2018 року в групі АКП – 16 пройшов виховний захід. Чорнобиль не має минулого присвячений Дню вшанування учасників учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, який щорічно відзначається 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим електроблоком.

Ця пам`ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Чорнобиль… Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум`ятиме чорним вогнищем скорботи.

Час ніби поділився на дві частини – до 26 квітня1986 року і після нього. Цим частинам в народі вже дано назву – два кольори часу.

Два кольори мої, два кольори.

То не любов і не журба як в пісні.

Свої Чорнобиль має кольори:

Весна і сонце – до і горе після.

27 квітня 1986 року для участі в ліквідації аварії було залучено1185 працівників міліції,99 пожежників, 850 військовослужбовців внутрішніх військ.

У 30-ти кілометрову зону навколо ЧАЕС почали прибувати фахівці, яких відправляли для проведення робіт на аварійному блоці та навколо нього, а також військові частини. Пізніше їх стали називати ліквідаторами аварії. Вони працювали в небезпечній зоні. Ті, хто набрав максимально допустиму дозу радіації, віїжджали, а на їхні місця приїжджали інші, основну частину робіт було виконано упродовж 1986 – 1987 рр. В них взяли участь приблизно 240 тисяч осіб. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки 600 тисяч.

У проведенні заходу прийняли участь учні групи АКП – 16: Войцик Діана та Чумаченко Владислав. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам`ять всіх загиблих ліквідаторів.

 

Бібліотекар Нікіфорова Т.В. 

 

   

Урок екологічного виховання: «Подорож пластикової пляшки

Автор: admin от 12-12-2018, 10:28

11 грудня у Центрі був проведений урок екологічного виховання: «Подорож пластикової пляшки». В заході прийняли участь учні груп АКП-26, АКОФ-27, АКОФ-37 та викладачі центру. Захід пройшов у формі рольової гри, де учні приміряли на себе ролі вчених-біологів, екологів, маркетологів, хіміків-технологів, відео журналістів, експертів із «зеленої хімії».

     Учнями була підготовлена цікава інформація про історію виникнення пластикової пляшки; наслідки використання полімерних упаковок у побуті; про новітні шляхи утилізації та переробки полімерної тари. Між доповідями учні виконували  цікаві творчі завдання: складали екологічні пазли, розв`язували хімічний кросворд, складали перелік побутових забруднювачів; ознайомились з новими видами екологічних пакетів; переглянули відеоматеріал із вторинної переробки пластикових пляшок.

     Учасниками зустрічі були наведені вражаючі факти із забруднення довкілля пластиковими пляшками та інша цікава інформація, що є актуальною в житті кожної людини, та змушує замислитись про збереження довкілля.

     Урок пройшов весело, цікаво, жваво, про що свідчили відгуки учасників заходу.

Дякую учням за підготовлену цікаву та змістовну інформацію.

Викладач хімії і біології – Коновалова І. А. 

  

Профорієнтаційна компанія продовжується

Автор: admin от 7-12-2018, 00:00

ДНЗ «СЦ ПТОХТТ та РС»  надзвичайно зацікавлений в якісному наборі учнів на 2019-2020 н.р на перший курс. Ми впевнені, що серед учнів випускних класів шкіл єбагато талановитих та здібних дітей, які бажають освоїти професії сфери обслуговування. Для того, щоб проінформувати абітурієнтів 2019 року про переваги професійно технічної світи, команда профорієнтаторів ДНЗ «СЦ ПТО ХТТ та РС»  відвідує школи міста з цікавою програмою  презентації навчального закладу та професії. Цікаві майстер класи було проведено протягом тижня у школах міста Суми.

14.12.2018р. ми відвідали виховну годину з профорієнтаційною тематикою у школі №25. Окрім нас про свій заклад розповідали вищі навчальні заклади сум та будівельний коледж, проте саме наш заклад сподобався учням найбільше. Вони зацікавилися майстер класами, скуштували смачну випічку та щиро спілкувалися з представниками Центру.

6.12.2018р. команди профорієнтаторів відвідала школу №4. На заході були присутні учні 9-го та 10-го класів. Діти переглянули відео про центр, ознайомилися з професіограмами спеціальностей « продавець», кухар,офіціант та ін... Особливо захоплюючи був майстер клас по декоративному оформленні різдвяних пряників.

Сподіваємося, що позитивні враження та гарні емоції запам’ятаються учням надовго і більшість з випускників цих шкіл стануть учнями нашого Центру. З радістю запрошуємо на навчання!!!

    

фестиваль «Вареник Шостка фест»

Автор: admin от 6-12-2018, 00:00

5.12.2018 р. в стінах Шосткінського ВПУ відбувся щорічний фестиваль

«Вареник Шостка фест», де учні ДНЗ «Сумський центр професійно технічної освіти харчових технологій торгівлі та ресторанного сервісу» навчальної групи БК-15 Захаров Єгор, БК-25 Крещік Антон у кваліфікації «майбутній професіонал». Згідно умов фестивалю необхідно було приготувати три порції вареників за власною рецептурою та здивувати відвідувачів вишуканістю та креативом під час їх подачі.

         Під час фестивалю панувала дружня атмосфера, де приймали участь кращі учні-кухарі. Різноманіття вареників вражало гостей та учасників фестивалю. Кожен з номінантів був обмежений в часі. Відводилося 2 години для приготування та презентації страви.

         Темою нашої презентації була вечеря у теплому родинному колі, а родзинкою нашої команди «Браві козаки» було поєднання креативних ідей кухнів різних народів світу. Це і французький Прованс (пряна солома з цибулі -порей), сучасна українська( гостро – солодкий соус з моркви) та азіатська кухня (форма заліплювання вареників та використання бамбукової пароварки). Для начики вареників використали традиційну сировину з ускладненою технологією (м’ясний мус). В ході командної роботи «Браві козаки» продемонстрували свою майстерність на високому рівні. Працюючі виважено, професійно, креативно, як навчили майстри в/н ДНЗ Мірзажалолова Ю.О., Грамотіна О.Ю., учні показали витвір кулінарного мистецтва української кухні. Запрошуємо Вас поринути у кулінарну феєрію смаку! Смачного.           

 

       

Увага увага увага! Вже відкриті нові професії!!!

Автор: admin от 5-12-2018, 20:01

 « Агент з постачання. Адміністратор » - 

це фахівець  з організації матеріально-технічного забезпечення і вантажно-розвантажувальних робіт, який знає правила і порядок приймання і відправлення вантажів, замовлення контейнерів і транспортних засобів, оформлення документів на одержані і відправлені вантажі; номенклатуру і норми витрат сировини, матеріалів та інших товарно-матеріальних цінностей, умови їх зберігання і транспортування. Здійснює роботу з якісного і ефективного обслуговування відвідувачів, консультує їх із питань, які стосуються товарів і послуг, які надає підприємство, організація.

Повинен знати: основи організації матеріально-технічного постачання і вантажно-розвантажувальних робіт; правила і порядок приймання і відправлення вантажів, замовлення контейнерів і транспортних засобів, оформлення документів на одержані і відправлені вантажі; номенклатуру і норми витрат сировини, матеріалів та інших товарно-матеріальних цінностей, умови їх зберігання і транспортування, основи  організації  праці. Забезпечує роботу з ефективного і культурного обслуговування відвідувачів. Створює для них комфортні умови. Здійснює контроль за збереженням матеріальних цінностей. Консультує відвідувачів з питань наявних послуг. Вживає заходів щодо запобігання і ліквідації конфліктних ситуацій. Розглядає претензії, пов'язані з незадовільним обслуговуванням відвідувачів, і вживає відповідних організаційно-технічних заходів. Здійснює контроль за раціональним оформленням приміщень, стежить за оновленням і станом реклами в приміщеннях і на будівлі. Забезпечує чистоту і порядок у приміщеннях і на прилеглих до них територіях. Контролює додержання робітниками підприємства, установи, організації (далі - підприємство) трудової і виробничої дисципліни, правил і норм охорони праці, вимог виробничої санітарії і гігієни, протипожежного захисту. Інформує керівництво підприємства про наявні недоліки в організації обслуговування відвідувачів, вживає заходів щодо їх ліквідації, здійснює контроль за виконанням працівниками вказівок керівництва підприємства. Стежить за дотриманням нормативних документів, що стосуються адміністрування підприємства. Бере участь у формуванні управлінських рішень підприємства. Бере участь у здійсненні моніторингу ефективності стратегії підприємства. Подає пропозиції керівництву щодо покращення роботи підприємства. Робить замовлення необхідних для роботи ресурсів та контролює їх використання. Бере участь у налагодженні зв’язків з діловими партнерами. Контролює  своєчасне виконання договірних зобов’язань. Бере участь в організації та проведенні презентацій та переговорів. Бере участь у ціноутворенні на товари/продукцію/послуги підприємства. Веде оперативну звітність щодо роботи довіреного підрозділу. Працює над попередженням виникнення конфліктних ситуацій в колективі.

 

Повинен уміти: Одержувати за нарядами, заявками та іншими документами товарно-матеріальні цінності (сировину, матеріали, устаткування, комплектуючі вироби, інвентар, канцелярське приладдя тощо).

 Оформляти документацію на одержані і відправлені вантажі, замовляти контейнери і транспорт для їх перевезення.

 Виконувати позапланову закупівлю матеріалів.

 Відправляти товарно-матеріальні цінності за адресою підприємства або супроводжувати вантажі під час їх перевезення, забезпечувати їх зберігання, своєчасну доставку.

Перевіряти стан вантажу, вживати  заходів  щодо  заміни  матеріальних  цінностей  у  разі  виявлення  зовнішнього  браку.

Визначати  режим  перевезення  вантажів, які  швидко  псуються,  та  небезпечних  вантажів.

Стежити  за відповідністю  тари  вантажам, які  перевозяться,  розташуванням  вантажів  під  час  транспортування.

 Контролювати дотримання вимог охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт.

 Брати участь у реалізації заходів щодо підвищення економічної ефективності використання матеріальних ресурсів шляхом зниження витрат, пов’язаних з їх придбанням, доставкою і зберіганням.

 

 «Економка» - 

фахівець, який поєднує одне або кілька завдань по догляду за житлом, ведення гардеробу, приготування їжі з дорученнями роботодавця з питань, пов’язаних з організацією побуту та координацією роботи домашнього персоналу.           

Повинен знати:   основні поняття економіки ринкових відносин, основні   положення законодавства України про зайнятість, професійну підготовку, перепідготовку, працевлаштування, індивідуальну трудову діяльність, основи економіки, ведення сімейного (родинного) домашнього господарства, основи  професійної етики, службового етикету, психології сімейних відносин, державну мову, ділові та інші стилі літературного мовлення, сучасні вимоги до функціонального зонування та організації безпечної життєдіяльності сім’ї; куховарство, пекарство, приготування напоїв; основи дієтології; норми сімейної гігієни; товарні характеристики і показники якості продовольчих та непродовольчих товарів; правила купівлі, зберігання і використання харчових продуктів, напівфабрикатів, витратних матеріалів, змінних пристроїв тощо; правила організації і обслуговування прийомів, ділових, урочистих і святкових подій відповідно до норм і протоколу; Правила життєзабезпечення людини у приватному будинку, квартирі; санітарно-гігієнічні вимоги до помешкань і  приміщень; правила експлуатації електропобутових, організаційних та інших технічних засобів ведення домашнього господарства; норми застосування мийних та інших матеріалів для догляду за речами домашнього вжитку, меблями, предметами інтер’єру; норми і правила охорони праці, безпечного ведення робіт у сімейному господарстві; правила поведінки у можливих екстремальних ситуаціях, забезпечення недоторканості майна, використання охоронної, протипожежної, інформаційної та іншої сигналізації, замків, засувів завіс, ґрат.

Повинен уміти: забезпечує процеси ведення домашнього господарства сім’ї (родини) роботодавця. Застосовує режими господарювання за вимогами науково та практично обґрунтованих стандартів, норм, правил та рекомендацій. Підтримує в сім’ї високу культуру відносин і комфортний психологічний клімат. Виконує  комплекс робіт відповідно до технологій, запроваджених у домашньому господарстві. Доглядає, чистить, прибирає, пере, обробляє згідно з вимогами гігієни та санітарії предмети домашнього вжитку, речі, тощо, враховуючи функціональне зонування помешкання та інших приміщень. Складає меню на тиждень з денним розподілом. Закуповує  продукти харчування та інші витратні матеріали, орієнтуючись на товарні характеристики та якісні показники. Застосовує сучасні  технології куховарства, пекарства, готування напоїв, опорядження їдальні. Готує страви, напої, випікати вироби з борошна з урахуванням індивідуальних особливостей, національних традицій, смаків, віку та стану здоров’я членів сім’ї. Подає страви і організовує сніданок, обід та вечерю. Допомагає у влаштуванні та проведенні сімейних свят, урочистих подій, прийомів. Використовує технічні засоби прибирання,чищення, прання, прасування, кондиціювання повітря. Забезпечує тепловий, світловий та інші режими мешкання. Виконує компаньйонські послуги. У разі необхідності надає долікарську допомогу. Дбає про здорове довкілля. Додержується правил охорони праці і безпечного та нешкідливого ведення робіт. Використовує в разі необхідності, охоронну, протипожежну та інші сигналізації і засоби ліквідування екстремальних ситуацій. Забезпечує недоторканість майна сім’ї, використовуючи системи замків, засуви, завіси, спеціальні пристрої.

 

 « Портьє » - 

фахівець, який несе відповідальність за правильну видачу і зберігання ключів від номерів, стежить за порядком у вестибюлі. Портьє повинен знати правила внутрішнього розпорядку в готелях, бронювання місць і розрахунків за проживання, прейскуранти на усі види послуг, приймати замовлення на додаткові послуги і здійснювати нагляд за їхнім своєчасним ви-конанням.

Повинен знати: правила користування і внутрішнього розпорядку у готелі; прейскуранти цін на номери, місця та платні послуги у готелі; правила прийому та обслуговування громадян України та іноземців; правила реєстрації та паспортно-візового режиму в готелях; розміщення і час роботи всіх служб готелю; порядок ведення журналів обліку осіб, які проживають у готелі, бронювання номерів (місць), складання відомості обліку руху номерів і місць, реєстрації національних документів іноземних громадян; порядок розрахунків з особами, які проживають у готелі; правила і норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та правила протипожежного захисту.

Повинен уміти: забезпечувати збереження, видачу та одержання особами, які проживають у готелі, ключів від номерів. Приймати і своєчасно вручати кореспонденцію, направлену на адресу осіб, які проживають у готелі. Інформувати про послуги, що надаються у готелі, приймати замовлення на ці послуги, контролювати своєчасність і якість їх виконання. За дорученням адміністратора вести журнал обліку громадян України та іноземців, реєструвати заявки на бронювання номерів (місць); оформляти дозвіл на поселення громадян за пред’явленням паспорта або іншого документа, що посвідчує особу. Повідомляти адміністратору оперативні дані про номери (місця), що звільняються. Наглядати за порядком у вестибюлі. Вживати заходів щодо вирішення конфліктів, що виникають при обслуговуванні проживаючих. Забезпечувати виконання діючих правил проживання і внутрішнього розпорядку у готелі. Надавати інформацію особам, які проживають у готелі з різних питань. Виконувати у разі відсутності адміністратора його функції.

 


1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Автор: admin от 1-12-2018, 20:09

З 1 грудня  1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’яВсесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, жодна акція не обходиться зараз без неї. Ця стрічка як символ розуміння СНІДу була задумана весною 1991 року.

 

З метою узагальнення знань учнів про ВІЛ/СНІД, зниження ризику ВІЛ – інфікування, формування толерантного ставлення до ВІЛ – інфікованих соціальним педагогом Слюсаренко А.В., практичним психологом Громовою В.І. та учнями груп: АК-25 Абдуллаєвим Арсеном, АК-14 Кучменко Марією, АК-35 Юлдашевою Кариною, Грищенко Владиславом та Устик Ольгою, АКП-16 Войцик Діаною був проведений виховний захід на тему: «Знати сьогодні, щоб жити завтра».

 


На заході учні дізналися про основні симптоми зараження ВІЛ, шляхи передачі захворювання та отримали знання щодо зменшення можливості інфікування.   

Життя — це цінність. Цінуй його…

Життя — це любов. Насолоджуйся нею…

Життя таке чудове. Не марнуй його.

Це твоє життя. Борони його.

 

 

А.В. Слюсаренко, соціальний педагог

 

В.І. Громова, практичний психолог 

  

Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE 2018»

Автор: admin от 29-11-2018, 00:00

З  27 по 29 листопада 2018 року стартував всеукраїнський конкурс професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE 2018» майстер виробничого навчання Богунова Марина  та учень групи АК-35 Расенко Микола представляли навчальний заклад на конкурсі з компетенції « Кулінарне мистецтво». У конкурсі приймали участь 22 області та м.Київ.  Кожен з учасників повинен був приготувати основну страву та десерт.

Для приготування страв учасники отримали  «чорний ящик».  Час приготування  скадав180 хвилин. Всі учні виконали свої роботи завчасно. Під час роботи учнів  журі проводили оцінювання у складі шеф-кухарів відомих Київських ресторанів та викладачів вищих навчальних закладів. Голова журі – майстер-кухар, суддя міжнародного класу, Грибов В’ячеслав. Всі учасники проявили високий професіоналізм та отримали сертифікати.

       

Радість спілкування з поетом

Автор: admin от 28-11-2018, 21:22

27 листопада 2018 року учні та педагоги ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відвідали творчу зустріч «Мій листопад» з поетом, перекладачем, заслуженим журналістом України, головою Сумської обласної організації Національної спілки журналістів України Олександром Вертілем.
Прекрасний світлий зал Сумської обласної філармонії наповнився щирими привітаннями, гарними українськими піснями та поезіями ювіляра О. Вертіля. У програмі взяли участь заслужений діяч мистецтв України Валерій Козупиця, заслужений співак України Леонід Матвієнко, заслужений працівник України Євгеній Радченко. На сцені та у залі панувала дружня атмосфера. Було багато позитивних емоцій, квітів та якісної української поезії.
Наша творча група зацікавлених надзвичайно рада з того, що долучилася до святкування цієї знаменної події.
Зичимо улюбленому поету «многая літа», здоров’я, щастя, родинного тепла та нових творчих звершень.

Наталія Матвієвська,
організатор екскурсії до філармонії, 
викладач української мови та літератури

     

Вітаємо переможців інтелектуальних змагань!

Автор: admin от 28-11-2018, 21:16

22 листопада 2018 року на базі Сумського центру професійно-технічної освіти підбиті підсумки ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів серед учнів закладів професійно-технічної освіти області.
За перемогу змагалися 4 учня ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу».
За результатами роботи журі визначено переможців інтелектуальних змагань з чотирьох навчальних предметів. Катерина Петрова, учениця групи АКОФ-37, виборола ІІІ місце з історії України (викладач Алла Одеська), а
Олексій Петренко, учень групи АКП-36, посів ІІІ місце з математики (викладач Наталія Дзябенко);
Вітаємо учнів з перемогою, бажаємо і надалі зростати інтелектуально та творчо, відкриваючи нові грані наук!
Висловлюємо щиру вдячність викладачам та зичимо, щоб супутниками усіх починань були успіх та удача!

Ганна Черкай,
заступник директора з НР

 

Оголошення!

Автор: admin от 28-11-2018, 21:10
Запрошуємо всіх бажаючих узяти участь у Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості серед учнів закладів професійної-технічної освіти у 2018-2019 навчальному році в номінації «Література» на тему «Духовні святині рідного краю». 
До розгляду в конкурсі приймаються авторські літературні твори будь-якого жанру, які раніше не подавалися до інших творчих конкурсів.
Чекаємо талановитих учнів та педагогів із власними напрацюваннями до 10 грудня 2018 року. Звертатися до викладача української мови та літератури Наталії Михайлівни Матвієвської (кабінет заступника директора з НВихР).
Подані роботи будуть розмішені на сторінках альманаху ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» – «Кетяг талантів».
До оформлення збірки закликаємо долучитися юних художників Центру. Надавайте авторські малюнки на тему «Духовні святині рідного краю».
Альманах «Кетяг талантів» буде презентовано у нашому навчальному закладі та подано на розгляд журі обласного конкурсу.

Бажаємо успіхів та чекаємо на майбутніх переможців!

 

Оголошення!

Автор: admin от 27-11-2018, 21:09
11, 12 січня 2019 року у конгрес-центрі СумДУ (вул. Покровська, 9/1) відбудеться зимова Бізнес-школа СумДУ "Youth&Business" (молодь та бізнес). У програмі багато цікавого та корисного для юних бізнесменів. Для участі необхідно пройти on-line реєстрацію до 20 грудня 2018 року на сайті http://yb.sumy.ua/.

Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь!

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fyb.sumy.ua%2F%3Ffbclid%3DIwAR15xu35FCksFuIFrBWJ4PbzJzZTu1gEyfEV-2g0MKZOzrj6C2n5LFbWVYI&h=AT2jpblbzbiIDNP4Frm6l1scJZ923sd0QvXkPq3gb2Y60Eihf4kF9oXpe_TrVZ-TeYMGj5b5fMK_0__bciASkkH9LFNvu2p7xNvUxZ2B8B1IDsWB1b-OExstVAMHQ93GNF31vMOHE49wFGEhFWaNbxJKc3GITmVK58rsQw

Закликаємо всіх небайдужих допомогти Андрію!

Автор: admin от 27-11-2018, 21:08


Адміністрація та колектив ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр ПТО» звертається до всіх небайдужих людей, колег та учнів навчальних закладів з проханням допомогти у лікуванні страшної хвороби (гострий лейкоз) нашому учню ІV курсу Зінченку Андрію. Фінансова підтримка дуже необхідна. Без вашої допомоги родині буде дуже складно.

Реквізити для надання допомоги
номер картки Приватбанку
5168757381770645
отримувач Дмитренко Алла Іванівна (мати)
Щиро вдячні за допомогу

стартував всеукраїнський конкурс професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE 2018»

Автор: admin от 27-11-2018, 00:00

З  27 по 29 листопада 2018 року стартував всеукраїнський конкурс професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE 2018» майстер виробничого навчання Богунова Марина  та учень групи АК-35 Расенко Микола представляли навчальний заклад на конкурсі з компетенції « Кулінарне мистецтво». У конкурсі приймали участь 22 області та м.Київ.  Кожен з учасників повинен був приготувати основну страву та десерт.

Для приготування страв учасники отримали  «чорний ящик».  Час приготування  скадав180 хвилин. Всі учні виконали свої роботи завчасно. Під час роботи учнів  журі проводили оцінювання у складі шеф-кухарів відомих Київських ресторанів та викладачів вищих навчальних закладів. Голова журі – майстер-кухар, суддя міжнародного класу, Грибов В’ячеслав. Всі учасники проявили високий професіоналізм та отримали сертифікати.

 

      

Екскурсія до бібліотеки

Автор: admin от 26-11-2018, 21:01

23 листопада 2018 року учні Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відвідали виховний захід «Запали свічку пам’яті» у обласній науковій бібліотеці. Учні мали змогу дізнатися про достовірні факти голодомору 1932-33 років. Під час голодомору знищено українців 10 млн. 63 тис. Для порівняння сучасне населення Данії 5,2 млн., Австрії 8 млн., Бельгії 10 млн. Протягом голодомору зникла ціла європейська країна… Наша країна… 
Вимирали селами, першими – діти. Так радянська влада вбивала українське село – незалежне, працьовите, заможне…, аби перетворити на слухняне «радянське село» – без традицій, мови, культури. На землі померлих селян перевозили нових з московщини…
Висновки Спеціальної комісії Конгресу США з питань дослідження голодомору 1932-1933 років в Україні. 19 квітня 1988р.: «Сталін та його оточення здійснили геноцид проти українців».

Вікторія Громова,
практичний психолог Центру

      

Запали свічку пам’яті!

Автор: admin от 22-11-2018, 17:14
Як відомо, в Україні тривають меморіальні заходи з нагоди 85-их роковин Голодомору 1932-33 років. Традиційно в четверту суботу листопада, яка припадає в цьому році на 24 листопада, пройде Всеукраїнська акція "Запали свічку пам'яті". Кожен бажаючий запалює вдома свічку та ставить її на вікно ввечері в суботу 24 листопада о 16:00.

Закликаємо всіх небайдужих запалити свічку і таким чином вшанувати понад 10 мільйонів жертв Голодомору 1932-33 років.

 

«Дари осені»

Автор: admin от 20-11-2018, 16:48
20 листопада 2018 року у ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відбувся традиційний осінній ярмарок «Дари осені». У холі Центру розмістилися осінні експозиції із овочів, фруктів, квітів, листя та запашної випічки на осінню тематику. 
Гостей свята розважали привітні ведучі учні групи АКП-16 Корабельський Влад та Фоменко Ліза. Концерт та виставка проходили у рамках конкурсної програми. Журі оцінювало експозицію з дарів осені, презентацію своїх виробів та виступи дівчат-претенденток на звання Міс-осінь. У заході взяли участь 13 груп. 
 ІІІ місце отримала група АКОФ-17
 ІІ місце – група АКП-46
 І місце розділили між собою 2 групи: АК-14 та АК-25.
У конкурсі Міс-осінь взяли участь 5 учениць: 
 група АК-14 Кучменко Марія – порадувала всіх українською піснею;
 група АК-15 Діана Жмакіна – прочитала поезію про осінь;
 група АКП-46 Аліна Романенко представила осінній наряд у багряних кольорах та прочитала вірші;
 група АКОФ-17 Лєра Кривонос презентувала експозицію групи та представила сучасний танок;
 І місце отримала Кудакова Марина з групи АК-25, яка в українському вінку читала вірші про осінь та приємно вразила всіх присутніх оригінальним танцем на роликових ковзанах. 
Свято пройшло з позитивними емоціями, радісними піснями та щасливими посмішками учасників. «Побільше б ще таких гарних свят, солодощів та музики», – сказав учень групи АК-14 Тан-Чун Владислав.

Арсен Абдулаєв,
представник журі від учнівського самоврядування
 
                         

Увага! Увага! Громадяни! Не втрачайте пильність!

Автор: admin от 19-11-2018, 14:03
Громадяни! Не втрачайте пильність! Управління Служби безпеки України в Сумській області попереджує: марна трата часу при загрозі вибуху може призвести до людських жертв! 
У разі виявлення особою підозрілого предмета, що за зовнішнім виглядом може бути вибуховим пристроєм, необхідно:
1. Негайно повідомити чергову частину Управління Служби безпеки України (0542) 607-490, 600-069, 610-069
2. Не торкатися підозрілого предмета.
3. Організувати евакуацію людей (при потребі).
4. Дотримуватися вказівок спеціалістів вибухотехніків.
Бережіть себе!
 

Струни мистецтва для робітничої молоді

Автор: admin от 19-11-2018, 14:01

18 листопада 2018 року учні та педагоги ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» відвідали Сумський обласний академічний театр драми та музичної комедії імені М.С. Щепкіна, де було презентовано концерт Національного академічного оркестру України. 
Учні та керівники груп мали можливість насолодитися живою симфонічною музикою та чудовим українським співом Наталії Николаїшин.
Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України – один із найбільш відомих у Східній Європі симфонічних колективів. Знаний до 1994 року, як Державний симфонічний оркестр України, колектив був створений 25 листопада 1918 року.
Національний симфонічний оркестр України завжди був і залишається творчою лабораторію українських композиторів, диригентів і солістів. Репертуар оркестру складають усі симфонії Бетховена, Брамса, Шуберта, Брукнера, Малера, Чайковського, Рахманінова, Скрябіна, Прокоф’єва, Шостаковича, Лятошинського, Мартіну, симфонічні твори від епохи бароко до сучасного авангарду, акомпанементи інструментальних і вокальних творів. 
За роки незалежності України оркестр успішно гастролював у Австралії, Австрії, Бахрейні, Бельгії, Білорусі, Великобританії, Гонконзі, Данії, Ірані, Іспанії, Італії, Казахстані, Канаді, Китаї, Кореї, Лівані, Нідерландах, Німеччині, Об’єднаних Арабських Еміратах, Омані, Польщі, Португалії,Словаччині, Сполучених Штатах Америки, Франції, Чехії, Швейцарії, Японії. Художній керівник і головний диригент оркестру – Володимир Сіренко, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. Генеральний директор колективу – Олександр Горностай.
Ми надзвичайно щасливі ,що змогли долучитися до прекрасного та насолодитися музикою цього сторічного оркестру.

Наталія Матвієвська,
заступник директора з НВихР

      


Назад Вперед
Наверх
 

вул. Роменська, 96,
м. Суми-2, Україна, 40002.

splxtt@ukr.net