Зробити домашньою|Додати до обраного
 
 

Продавець

Автор: admin от 18-07-2012, 16:06

ПРОДАВЕЦЬ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

Продавець Коротка історія професії. Продавець – найбільш поширена професія серед торговельних працівників, вона й найбільш давня.

Продавець – це людина, що відпускає товари у руки покупця. Купівля – продаж існує дуже давно. Протягом багатьох століть основним видом торгівлі була пересувна торгівля, з її розвитком з’явилися магазини. Слово «магазин» прийшло до нас з Арабського Сходу. В перекладі воно означає складське приміщення для зберігання будь – яких товарів. В XIX ст. у великих містах відкрились універмаги. Сучасні магазини різноманітні – це невеличкі магазини і магазини – гіганти.

Останнім часом під дією науково – технічного прогресу торгівельні підприємства обладнуються новою сучасною технікою та переходять на прогресивні методи роботи. Професія класифікується залежно від групи товарів: продавець продовольчих і непродовольчих товарів. Так, продавець продовольчих товарів реалізує бакалійно-кондитерські, хлібобулочні товари, кулінарні вироби, овочі та фрукти, м’ясо-рибні вироби.

Сьогодні продавці не тільки продають, а й консультують покупців.

Характер роботи.

3-й розряд

Завдання та обов’язки. Бере участь у прийманні товарів: перевіряє заповнення тарних одиниць, їх кількість та вагу, підраховує штучні товари, перевіряє якість за результатами зовнішнього огляду. Забезпечує зберігання товарів за кількістю та якістю. Готує товари до продажу: перевіряє цілісність пакування; розпаковує із зовнішньої тари; перевіряє наявність маркувальних даних і якість після зберігання; перебирає, протирає, зачищає, нарізає, фасує товари; забезпечує наявність відповідно оформлених цінників; розміщує і викладає товари за групами, видами, сортами з додержанням правил товарного сусідства.

Готує робоче місце до роботи: встановлює і перевіряє справність ваговимірювальних приладів, Продавецьелектронного контрольно-касового апарату, виробничого інвентарю, інструментів; отримує і готує пакувальний матеріал. Пропонує і показує товари. Консультує покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів. Пропонує взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари. Нарізає, зважує і упаковує товари, підраховує вартість покупки, перевіряє реквізити чека, видає покупку. Підраховує гроші, здає їх в установленому порядку. Прибирає нереалізовані товари і тару. Готує товари до інвентаризації. Контролює своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються). Бере участь в оформленні прилавкових вітрин.

Повинен знати: асортимент, класифікацію, характеристику, харчову цінність товарів, терміни зберігання товарів даної групи, роздрібні ціни на товари; ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання; правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару; порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в торгово-технологічному процесі; форми і методи обслуговування покупців; правила продажу продовольчих товарів; правила торговельного обслуговування населення; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Ознайомлюється з асортиментом товарів на складі, бере участь у прийманні товарів. Повідомляє відповідальну особу про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, не мають штрихового коду, посвідчення про якість (сертифікат якості). Вилучає нестандартні, деформовані, забруднені товари. Заповнює і прикріплює ярлики цін до товарів. Консультує покупця про ціну, властивості, смакові якості, кулінарне призначення і харчову цінність товарів. Пропонує взаємозамінні і нові товари, а також товари супутнього попиту. Контролює своєчасне поповнення робочого запасу товарів, стежить за строками реалізації продуктів, що швидко і надто швидко псуються. Оформляє прилавкові та внутрішньомагазинні вітрини. Складає і оформляє подарункові і святкові набори. Вивчає попит покупців. Бере участь у складанні товарних звітів. Звіряє суми, отримані від реалізації товарів, з показаннями касових лічильників. Бере участь в інвентаризації товарів.

Повинен знати: основні види сировини, з якої виготовлені товари; ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості продуктів; правила підготовки товарів до продажу; способи пакування товарів; порядок розшифровки артикулів, маркування; порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами; правила зберігання товарів і термін їх реалізації; принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових та внутрішньомагазинних вітрин; основних постачальників товарів; порядок таврування засобів міри та ваги; порядок розрахунку з покупцями, в тому числі за кредитними картками; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в торгово-технологічному процесі; основи торгового менеджменту; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

5 розряд

Повинен знати: основні вимоги стандартів і технічних умов, що пред'являються до якості товарів, тари, маркування, прості лабораторні методи визначення якості продуктів, правила відбирання проб і зразків для визначення харчової придатності товарів, види дефектів, причини їх виникнення, правила бракеражу, методи узагальнення даних про попит покупців, порядок складання і оформлення товарних звітів, актів на брак, нестачу, пересортування товарів та актів приймання-здавання при передачі матеріальних цінностей, порядок проведення інвентаризації, правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, основи менеджменту персоналу, основи маркетингу, функції мерчандайзингу, порядок роботи в мережі інформаційних технологій, правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: одержувати товари зі складу та від постачальника. Визначати якість товарів за органолептичними ознаками. Перевіряти і відбирати товари, які не підлягають прийманню за наявними дефектними ознаками. Відбирати зразки товарів для лабораторного аналізу. Вивчати і узагальнювати дані про попит споживачів. Складати заявки на ремонт торгово-технологічного обладнання та РРО. Проводити інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей. Складати товарні звіти, акти на брак, пересортування товарів; акти приймання та здавання при передачі матеріальних цінностей. Вирішувати спірні питання із споживачами. Керувати роботою продавців нижчої кваліфікації та учнів; працювати в мережі інформаційних технологій.

Умови роботи: працює індивідуально або у складі бригади, в приміщенні і на повітрі, за ковзаючим графіком (такий графік частіше застосовується для продавців продовольчих товарів).

Вимоги до індивідуальних-психологічних особливостей:

- стійкість уваги;

- хороша довготривала і оперативна пам'ять;

- арифметичні здібності;

- окомір;

- точне просторове сприйняття величини і форми предмету;

- чітка дикція;

- емоційна стійкість;

- спостережливість;

- комунікабельність;

- чесність.

Освітня підготовка:



  • хороша підготовка із математики (навики усної лічби), фізики (радіомагазини), хімії (господарські магазини) і т.п.;

  • знання у галузі товарознавства;

  • правила торгівлі товарами певної групи, їх асортимент, призначення, способи використання і догляду за ними, терміни зберігання;

  • вимоги, що пред'являються до якості товару;

  • бути обізнаним щодо стану споживацького попиту.


Робота протипоказана людям, які страждають на такі захворювання:



  • опорно-рухового апарату;

  • хронічні інфекційні захворювання;

  • шкірну алергію;

  • екзему кистей рук;

  • епілепсію;

  • різко виражені неврози;

  • зниження слуху на обидва вуха;

  • які є бактеріоносіями;

  • хвороби серцево-судинної системи, якщо робота вимагає значного фізичного напруження.


Перспективи: попит на ринку праці стабільно великий, професія належить до найбільш масових. Розкид рівня зарплати досить великий. Причому нерідка платять не лише оклад, але і відсотки з продажів. Доходи приблизно дорівнюють середній зарплаті в промисловості, але можуть бути як значно нижче, так і перевищувати її приблизно в два рази.

Споріднені професії:



  • бармен;

  • контролер-касир;

  • товарознавець;

  • продавець книг.


 

Продавець


ПРОДАВЕЦЬ НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

Продавець – найбільш поширена професія серед торговельних працівників, вона й найбільш давня.

Продавець – це людина, що відпускає товари у руки покупця. Купівля – продаж існує дуже давно. Протягом багатьох століть основним видом торгівлі була пересувна торгівля, з її розвитком з’явилися магазини. Слово «магазин» прийшло до нас з Арабського Сходу. В перекладі воно означає складське приміщення для зберігання будь – яких товарів. В XIX ст. у великих містах відкрились універмаги. Сучасні магазини різноманітні – це невеличкі магазини і магазини – гіганти. Продавець – найбільш поширена професія серед торговельних працівників, вона й найбільш давня.

Продавець – це людина, що відпускає товари у руки покупця. Купівля – продаж існує дуже давно. Продавець Протягом багатьох століть основним видом торгівлі була пересувна торгівля, з її розвитком з’явилися магазини. Слово «магазин» прийшло до нас з Арабського Сходу. В перекладі воно означає складське приміщення для зберігання будь – яких товарів. В XIX ст. у великих містах відкрились універмаги.

Останнім часом під дією науково – технічного прогресу торгівельні підприємства обладнуються новою сучасною технікою та переходять на прогресивні методи роботи. Професія класифікується залежно від групи товарів: продавець продовольчих і непродовольчих товарів. Продавець непродовольчих товарів реалізує меблі, взуття, радіотовари та ін.

Сьогодні продавці не тільки продають, а й консультують покупців.

Характер роботи.

3-й розряд

Завдання та обов’язки. Обслуговує покупців, показує товари, демонструє їх в дії, консультує щодо конструктивних особливостей окремих видів товарів, їх призначення, властивостей, якості, правил догляду за ними, цін, стану моди поточного сезону. Здійснює відмірювання, зважування, підрахування вартості покупки, зчитує сканером штрихкодові позначки товару, відбиває вартість покупки на електронному контрольно-касовому апараті (ЕККА) (або перевіряє реквізити поданого чека), видає покупку. Готує товар до продажу, розпаковує, розглядає зовнішній вигляд виробу, комплектує, перевіряє експлуатаційні властивості, підпрасовує.

Готує робоче місце: перевіряє наявність та справність торгово-технологічного обладнання, інвентарю та інструментів, готує до роботи ЕККА або контрольно-касову книгу, отримує і готує пакувальний матеріал. Розміщує та викладає товари за групами, видами, сортами з урахуванням товарного сусідства, частоти попиту та зручності роботи. Заповнює та прикріплює ярлики ціни. Оформляє прилавкові вітрини. Підраховує гроші (чеки) та здає їх в установленому порядку. Звіряє суму реалізації з показаннями касового лічильника. Прибирає нереалізовані товари і тару. Готує товари до інвентаризації.

Повинен знати: асортимент, якісні характеристики товарів певної групи та виробників товарів, зберігання, технічні можливості, ознаки браку; умови експлуатації, гарантійні терміни служби, перелік додаткових послуг, що надаються покупцеві; перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню); правила підготовки товарів до продажу; способи показу і упакування товарів; принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових вітрин; правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару; прийоми підбору, примірки, відмірювання, відрізу, комплектування товарів; шкали розмірів і правила їх визначення; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; порядок використання товарно-касових книг; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в торгово-технологічному процесі; порядок розрахунку з покупцями; правила поводження з тарою; порядок обміну товарів; правила продажу непродовольчих товарів; правила торговельного обслуговування населення; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Ознайомлюється з асортиментом товарів на складі, бере участь у прийманні товарів. Повідомляє відповідальну особу про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, не мають штрихового коду, посвідчення про якість (сертифікат якості). Вилучає нестандартні, деформовані, забруднені товари. Заповнює і прикріплює ярлики цін до товарів. Консультує покупця про ціну товарів, їх споживчі якості. Пропонує взаємозамінні і нові товари, а також товари супутнього попиту. Контролює своєчасне поповнення робочого запасу товарів. Оформляє прилавкові та внутрішньомагазинні вітрини. Складає і оформляє подарункові та святкові набори. Вивчає попит покупців. Бере участь у складанні товарних звітів. Звіряє суми, отримані від реалізації товарів, з показаннями касових лічильників. Бере участь в інвентаризації товарів.

Повинен знати: основні види сировини та матеріалів, що використовуються для виготовляння товарів; ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості продуктів; правила підготовки товарів до продажу; способи демонстрації товарів; порядок розшифровки артикулів, маркування товарів штриховими кодами; порядок та умови маркування товарів внутрішніми штриховими кодами; правила зберігання товарів; принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових та внутрішньомагазинних вітрин; основних постачальників товарів; порядок таврування засобів міри та ваги; порядок розрахунку з покупцями, в тому числі за кредитними картками; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в торгово-технологічному процесі; основи торгового менеджменту; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Умови роботи: працює індивідуально або у складі бригади, в приміщенні і на повітрі, за гнучким графіком.

Вимоги до індивідуальних-психологічних особливостей:

- стійкість уваги;

- хороша довготривала і оперативна пам'ять;

- арифметичні здібності;

- окомір;

- точне просторове сприйняття величини і форми предмету;

- чітка дикція;

- емоційна стійкість;

- спостережливість;

- комунікабельність;

- чесність.

Освітня підготовка:

- хороша підготовка із математики (навики усної лічби), фізики (радіомагазини), хімії (господарські магазини) і т.п.;

- знання у галузі товарознавства;

- правила торгівлі товарами певної групи, їх асортимент, призначення, способи використання і догляду за ними, терміни зберігання;

- вимоги, що пред'являються до якості товару;


- бути обізнаним щодо стану споживацького попиту.

Робота протипоказана людям, які страждають на такі захворювання:



  • опорно-рухового апарату;

  • хронічні інфекційні захворювання;

  • шкірну алергію;

  • екзему кистей рук;

  • епілепсію;

  • різко виражені неврози;

  • зниження слуху на обидва вуха;

  • які є бактеріоносіями;

  • хвороби серцево-судинної системи, якщо робота вимагає значного фізичного напруження.


Перспективи: попит на ринку праці стабільно великий, професія належить до найбільш масових. Розкид рівня зарплати досить великий. Причому нерідка платять не лише оклад, але і відсотки з продажів. Доходи приблизно дорівнюють середній зарплаті в промисловості, але можуть бути як значно нижче, так і перевищувати її приблизно в два рази.

Споріднені професії: продавець продовольчих товарів, касир.

Продавець

 

вул. Роменська, 96,
м. Суми-2, Україна, 40002.

splxtt@ukr.net